Woning kopen Lichtaard

Wil je een woning kopen in Lichtaard? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de regio zijn er voldoende voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarnaast is er vlakbij een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente herbergt in totaal 20.690 huizen (66,4% koopwoning, 33% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde prijs van een woning is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €253.816. Op deze website tonen wij het laatste woningaanbod in Lichtaard, gegevens van makelaarskantoren, taxateurs en experts in financiële diensten. Bovendien lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is €253.816.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals winkels, natuurgebieden, kinderopvang, scholen, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsLichtaard
Postcode9176
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Lichtaard april 2024

In het overzicht hieronder krijg je inzicht in alle huizen die te koop staan in april 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, ligging, bouwjaar, woonoppervlakte, woningtype, vraagprijsen meer onderwerpen zoals energieprestaties of parkeermogelijkheden. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook huizen die te koop staan in Jislum, Wânswert, Reitsum, Ginnum of Hegebeintum.

woning-te-koop-lichtaard

Eigen appartement kopen in Lichtaard

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, bijna altijd gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vergen ook niet al te veel onderhoud. Minpunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alles gelijkvloers en zeer levensloopbestendig.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 93 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 890 m3 gas en 1770 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Lichtaard

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 82 m2 en 115 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1180 kuub gas en tevens 2140 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Lichtaard is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 85 m2 en 116 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2230 kWh elektriciteit & 1290 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Lichtaard

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 129 m2 en 149 m2.
 • Verwachting: er wordt 2430 kWh elektriciteit + 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 144 m2 – 196 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3280 elektriciteit (kWh) en 1740 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Lichtaard

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om te beginnen met een financiële check. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Lichtaard Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze professional zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering rond te maken. Aan de hand van aankoopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Lichtaard

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze woningdeskundige heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een dergelijk taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxatie experts en makelaars in Lichtaard en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Lichtaard geeft je passend en persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.950 en €3.300. In de tabel hieronder verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Lichtaard.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Lichtaard. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Lichtaard

Deze maand (april 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Lichtaard en in de buurt. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Alles in pakket vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Lichtaard kopen?

In de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er ruim 20.690 woonobjecten. Er zijn 18.423 (66,4%) koophuizen en 2.267 (33%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €172.000 en de gem. verkoopprijs is €253.816. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat wil zeggen dat de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Lichtaard. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Lichtaard?

Een woning in Noardeast-Fryslân gebruikt gemiddeld 1420 m3 gas voor verwarming en warm water en 2640 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (890 m3 per jaar aan gas en 1770 kWh elektra. Een vrijstaande villa gebruikt vaak het meeste energie (1740 m3 gas en 3280 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Lichtaard passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Lichtaard?

Deze omgeving kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 45.228 inwoners in 19.440 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 gezinnen zonder kinderen en 6.901 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst stel je een vraagprijs op en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Nu begint het onderhandelen. Een koper gevonden? Dan volgen nog de koopakte en de akte van levering bij de notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Lichtaard?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Lichtaard laten ontwerpen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9176.

Plaats een reactie