Woning kopen Drachten

Jouw ideale woning kopen in Drachten? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je verschillende voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarnaast is er vlakbij een heerlijk natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In totaal zijn er in deze gemeente 25.833 woningen (59,8% koophuis, 40,1% huurhuis). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €282.933. Op deze informatieve website tonen wij het woningaanbod in Drachten, gegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met kleinere huizen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €195.000, de gemiddelde woningprijs is €282.933.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals natuurgebieden, winkels, kinderopvang, restaurants, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
PlaatsDrachten
Postcode9201
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod Drachten april 2024

In het overzicht hieronder ontdek je alle huizen die te koop staan in april 2024. Zoek op ligging, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtype, vraagprijs, perceeloppervlakteen meer onderwerpen zoals energielabel & parkeeropties. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Drachten-Azeven, Kortehemmen, Wânswert, Jislum of Lichtaard.

woning-te-koop-drachten

Studio of appartement kopen in Drachten

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, in de basis gelijkvloers, hebben lage stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Goede ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 – 99 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 840 m3 gas + 1710 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Drachten

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 78 m2 – 112 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1180 kuub gas en doorgaans 2340 kWh elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Drachten is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere tuin, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 & 113 m2.
 • Schatting: er wordt 2530 kWh elektra & 1300 m3 gas gebruikt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Drachten

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Negatieve aspecten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 122 m2 & 148 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2780 kWh stroom & 1290 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 – 192 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3510 stroom (kWh) en 1780 gas (m3) ingekocht.

In vijf stappen een woning kopen in Drachten

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan raden wij aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je budget is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via concepten als Funda, en ook Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl kan je woningen te koop in Drachten Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Kijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Nu is het tijd om de financiering van het huis af te handelen. Gebaseerd op koopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde teken je de akte van levering bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Drachten

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een passend koophuis. Deze persoon onderhandelt scherp voor jou. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt door te kijken naar diverse aspecten. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Drachten en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Drachten geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.800 en €2.550. In het schema hier vind je namen en adressen van financieel adviseurs in Drachten.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Drachten. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Drachten

Deze maand (april 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Drachten en omgeving. Goed om te weten: dit zijn alleen de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Check ook meer details over Woonverzekeringen.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is een woning in Drachten kopen?

In de gemeente Smallingerland zijn er 25.833 woningen. Het gaat daarbij om 20.341 (59,8%) koophuizen en 5.492 (40,1%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 137 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €195.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €282.933. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Drachten. Je moet er heel snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Drachten?

Een huis in Smallingerland gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1270 kuub gas p/jaar en 2560 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (840 kuub aardgas en 1710 stroom (kWh). Een vrijstaand huis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1780 m3 aan gas en 3510 elektra (kWh)). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Drachten passen duurzame oplossingen als dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas toe om de energienota te drukken.

Wat voor gezinnen wonen in Drachten?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente zijn 56.150 mensen in 25.025 verschillende gezinnen. Er wonen 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 gezinnen zonder kinderen en 8.444 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,18 inwoners.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin denk je na over de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Daarbij style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de vervolgstap starten biedingen en onderhandelingen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog het voorlopige koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Drachten?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Drachten zetten. Doe navraag bij de gemeente (www.smallingerland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9200, 9201, 9202, 9203, 9204, 9205, 9206, 9207.

Plaats een reactie