Woning kopen Ens

Alles weten over woning kopen in Ens? Het is een heerlijke plek in de provincie Flevoland. In de buurt bestaan er allerhande dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Verder vind je hier een heerlijk natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In de gemeente zijn er 20.336 huizen (65,4% koopwoning, 34,5% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €286.031. Op deze pagina blader je door het recente woningaanbod in Ens, gegevens van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Flevoland.
 • Je vindt hier een goede mix van bovenwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde huizenprijs is €286.031.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals openbaar vervoer, restaurants, natuurgebieden, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Flevoland
GemeenteNoordoostpolder
PlaatsEns
Postcode8307
Netnummer0527 (+31527)
Inwoners (gemeente)47.291
Aantal huishoudens19.422
Aantal huishoudens met kinderen7.230
Gemiddelde huishoudensgrootte2,37
Aantal woningen20.336
Aantal koopwoningen17.527
Aantal huurwoningen2.809
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€286.031
Gemiddeld gasverbruik1290 m3
Gemiddeld stroomverbruik3010 kWh

Woningaanbod Ens april 2024

In het schema hierna vind je het actuele woningaanbod van april 2024. Maak een selectie aan de hand van ligging, perceeloppervlakte, aantal kamers, woningtype, vraagprijs, bouwjaaren andere woningeigenschappen als energieprestaties of parkeermogelijkheden. Extra info nodig? Bezoek dan de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Nagele, Tollebeek, Emmeloord, Mastenbroek of Genemuiden.

woning-te-koop-ens

Appartement kopen in Ens

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Belangrijke nadelen: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alles gelijkvloers en onderhoudsvriendelijk.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 en 95 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 750 m3 gas en tevens 1810 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Ens

Een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Natuurlijk zijn er negatieve punten: vaak een klein tuintje en je hebt wat minder privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 & 112 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1080 kuub gas en 2630 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Ens is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, meer lichtinval en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 – 128 m2.
 • Schatting: er wordt 2910 kWh elektra & 1260 m3 gas afgenomen.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Ens

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 120 m2 en 149 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3350 kWh elektriciteit en 1310 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je hebt maximale privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vaak zijn het wel dure huizen. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 147 m2 – 202 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4360 elektra (kWh) & 2070 gas (m3) gebruikt.

Stappenplan: een woning kopen in Ens

 1. Bereken je max. hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het gebruikelijk om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huispedia, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Ens Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte kan dan opgesteld worden. Loop na of alles juist vermeld is en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Op basis van het bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Ens

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden en kopen van een huis. Deze persoon onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet door te kijken naar diverse aspecten. Dit taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder kan je aan de slag met contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Ens en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Ens geeft je passend en persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.600 en €3.300. In de volgende weergave bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Ens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Ens

Afgelopen maand (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Ens en direct omgeving. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Duurzame woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Ens kopen?

In en rondom de gemeente Noordoostpolder zijn er 20.336 woonhuizen. Je vindt hier circa 17.527 (65,4%) koophuizen en 2.809 (34,5%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 169 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €286.031. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ens. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Ens?

Een huis in Noordoostpolder gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1290 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3010 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (750 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1810 kWh stroom. Een vrijstaand huis is een grootverbruiker qua energie (2070 kuub gas en 4360 kWh electriciteit). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Ens passen duurzame verwarmingsbronnen als spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Ens?

Dit gebied wordt omschreven als erg In de gemeente wonen 47.291 mensen die we kunnen onderverdelen in 19.422 gezinnen. Het gaat om 5.963 eenpersoonshuishoudens, 6.229 huishoudens zonder kinderen en 7.230 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,37 mensen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open huis dag of social media. Vervolgens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Nu gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je alles vast in het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Ens?

In deze streek zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Ens bouwen of laten bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.noordoostpolder.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8307.

Plaats een reactie