Woning kopen Westerbork

Snel een woning kopen in Westerbork? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. In de omgeving heb je verschillende faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Tevens ontdek je hier een heerlijk natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 14.413 woningen (69,5% koopwoning, 30,4% huur). De gemiddelde transactieprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €349.627. Op deze website tonen wij het actuele woningaanbod in Westerbork, adresgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Je vindt hier een goede mix van bovenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €225.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €349.627.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals scholen, winkels, sportclubs, openbaar vervoer, kinderopvang.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
PlaatsWesterbork
Postcode9431
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Westerbork februari 2024

Bijgaand bieden we alle woningen die in februari 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. woonoppervlakte, perceeloppervlakte, ligging, woningtype, aantal kamers, vraagprijsen andere woningeigenschappen als energieprestaties & mogelijkheden voor parkeren. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook woningen die te koop staan in Zuidveld, Zwiggelte, Hoogersmilde, Appelscha of Smilde.

woning-te-koop-westerbork

Een appartement kopen in Westerbork

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, hebben een zeer goede bereikbaarheid, bijna altijd gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 en 94 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en daarbij 1910 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Westerbork

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: vaak een klein tuintje en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 84 m2 en 108 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1210 kuub gas + 2270 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Westerbork is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt meer groen om de woning, je hebt maar buren aan 1 kant, je geniet van lekker veel daglicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 80 m2 en 119 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2380 kWh elektriciteit & 1370 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Westerbork

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten waar je op moet letten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 121 m2 & 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2870 kWh elektra + 1360 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van ontzettend veel woonruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 & 190 m2.
 • Verwachting: er wordt 3710 stroom (kWh) en 1880 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Westerbork

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je budget is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Pararius kan je vrijwel alle woningen te koop in Westerbork Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bod bepaal je op basis van de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze professional kijkt mee tijdens de bezichtiging en adviseert je over de bieding. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen in orde te maken. Op basis van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Westerbork

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Hij of zij weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Dit taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Bijgaand bieden wij namen en adressen van taxateurs en makelaars in Westerbork en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Westerbork helpt je bij het afsluiten van een hypotheek. De adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.400 – €3.150. In het schema hier bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Westerbork.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westerbork. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Westerbork

In februari 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In onderstaande visuele weergave kun je zoeken door alle verkochte woningen in Westerbork en in de buurt. Let op: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees op deze website ook alles over Aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost een woning in Westerbork kopen?

In en rondom de gemeente Midden-Drenthe vind je ongeveer 14.413 huizen. Het gaat om 12.755 (69,5%) koophuizen en 1.658 (30,4%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 144 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €225.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €349.627. De woningmarkt is krap. Dit heeft als gevolg dat dat je niet veel te kiezen hebt en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westerbork. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Westerbork?

Een woonobject in Midden-Drenthe kent een gem. verbruik van 1490 m3 per jaar aan gas en 2970 electriciteit (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (830 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1910 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is is een grootverbruiker qua energie (1880 kuub gas p/jaar en 3710 stroom (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Westerbork passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Westerbork?

Deze gemeente is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente zijn 33.185 mensen in 14.485 gezinnen. Het betreft 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 gezinnen zonder kinderen en 4.849 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,26 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Populaire kanalen zijn Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Nu moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan volgen nog de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Westerbork?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels met woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Westerbork laten ontwerpen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.middendrenthe.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 9430, 9431.

Plaats een reactie