Woning kopen Ooststellingwerf

Een woning kopen in Ooststellingwerf? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Drenthe. Op korte afstand heb je toegang tot uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Verder vind je hier een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er 11.419 huizen (67,2% koopwoning, 32,6% huurhuis). De prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €319.631. Op dit woningplatform bekijk je het huidige woningaanbod in Ooststellingwerf, adresgegevens van makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Drenthe.
 • Je vind hier zowel benedenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €214.000, de basis verkoopprijs is €319.631.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals winkels, sportclubs, kinderopvang, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8431
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)25.469
Aantal huishoudens11.255
Aantal huishoudens met kinderen3.675
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen11.419
Aantal koopwoningen10.292
Aantal huurwoningen1.127
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€214.000
Gemiddelde verkoopprijs€319.631
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Ooststellingwerf juli 2024

Onderstaand maak je kennis met optionele koophuizen die in juli 2024 worden verkocht. Zoek specifiek o.b.v. ligging, woningtype, vraagprijs, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming en parkeeropties. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een bezichtigingsmoment. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Heerenveen, Weststellingwerf, Steenwijkerland, Urk & Noordoostpolder.

woning-te-koop-ooststellingwerf

Appartement kopen in Ooststellingwerf

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn doorgaans gelijkvloers hebben lage stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Minpunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, een tuin ontbreekt vaak en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en zeer levensloopbestendig.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 104 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas & 1720 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Ooststellingwerf

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: geen garage en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een typische starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 80 m2 – 123 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas en 2080 kWh elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Ooststellingwerf is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 91 m2 en 116 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2170 kWh stroom en 1330 m3 gas afgenomen.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Ooststellingwerf

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 131 m2 & 155 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2650 kWh elektra + 1350 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 140 m2 en 204 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3440 elektriciteit (kWh) en 1790 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Ooststellingwerf

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Vanaf het moment dat hij berekend heeft wat je budget is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Ooststellingwerf Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze makelaar gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Check altijd of alles klopt en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering af te handelen. A.d.h.v. het bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen middelen en directe verbouwkosten berekent de adviseur welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. In de laatste fase ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Ooststellingwerf

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het aankopen van een woning. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport is nodig bij het verkrijgen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de tabel hieronder tonen wij adressen van kantoren zoals taxatie specialisten en makelaars in Ooststellingwerf en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Ooststellingwerf geeft financieel advies en helpt bij het vinden van een goede hypotheek. De financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 en €2.850. In de lijst hierna check je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Ooststellingwerf.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ooststellingwerf. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Ooststellingwerf

Recent (juli 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In de tool hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Ooststellingwerf en net daarbuiten. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Bekijk ook meer informatie over Bankspaarhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Ooststellingwerf kopen?

In de gemeente Ooststellingwerf vinden we circa 11.419 woningen. Je vindt hier circa 10.292 (67,2%) koophuizen en 1.127 (32,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 123 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €214.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €319.631. De woningmarkt is vrij overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ooststellingwerf. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Ooststellingwerf?

Een huishouden in Ooststellingwerf kent een gem. verbruik van 1470 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2760 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (800 kuub gas en 1720 elektra (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1790 m3 per jaar aan gas en 3440 kWh electriciteit). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Ooststellingwerf passen duurzame oplossingen als dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Ooststellingwerf?

Deze buurt kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente leven 25.469 inwoners in 11.255 verschillende gezinnen. Het gaat om 3.700 eenpersoonshuishoudens, 3.880 huishoudens zonder kinderen en 3.675 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 bewoners.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media. Nu maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Ooststellingwerf?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Ooststellingwerf zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.ooststellingwerf.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8434.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie