Woning kopen Boornbergum

Ga je een woning kopen in Boornbergum? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de buurt zijn er uiteenlopende faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Daarbij vind je in de directe omgeving mooie natuurgebieden waar je echt tot rust kan komen. De gemeente heeft 25.833 woningen (59,8% koophuis, 40,1% huurwoning). De gemiddelde verkoopprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €282.933. Op deze website check je het actuele woningaanbod in Boornbergum, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van bovenwoningen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €195.000, de gemiddelde verkoopprijs is €282.933.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals sportclubs, natuurgebieden, winkels, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
PlaatsBoornbergum
Postcode9212
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod Boornbergum maart 2024

Bijgaand vind je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Zoom verder in op bouwjaar, woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, liggingen extra details als energielabel en aanwezigheid van een garage. Interesse? Mail of bel de verkoopmakelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod De Wilgen, Smalle Ee, Kortehemmen, Drachten-Azeven en Drachten.

woning-te-koop-boornbergum

Appartementen te koop Boornbergum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en de VvE doet het onderhoud. Maar let op: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 104 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 840 m3 gas en tevens 1710 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Boornbergum

Een tussenwoning is een woningtype die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt wat minder privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 72 m2 – 122 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas + 2340 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in Boornbergum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 – 121 m2.
 • Schatting: er wordt 2530 kWh elektra en 1300 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Boornbergum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 en 151 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh elektra & 1290 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt maximale privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 153 m2 en 195 m2.
 • Verwachting: er wordt 3510 stroom (kWh) & 1780 gas (m3) gebruikt.

In vijf stappen een woning kopen in Boornbergum

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens hij een goede calculatie heeft wat je maximaal kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Boornbergum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de te verwachten marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het tijd om de financiering van de koop rond te maken. A.d.h.v. woningwaarde, kosten koper, spaartegoeden en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek geschikt is. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Boornbergum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het aankopen van een woning. Deze expert weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van een aantal factoren. Een taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand vind je adressen van kantoren zoals taxatie specialisten en makelaars in Boornbergum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een professionele hypotheekadviseur in Boornbergum geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 – €2.750. In de volgende weergave bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Boornbergum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Boornbergum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Boornbergum

Deze maand (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Boornbergum en net daarbuiten. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Op deze website lees je ook meer over Brandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Boornbergum kopen?

In en rondom de gemeente Smallingerland zijn er 25.833 woningen. We maken onderscheid tussen 20.341 (59,8%) koophuizen en 5.492 (40,1%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 137 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €195.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €282.933. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat houdt in dat dat je niet veel te kiezen hebt en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Boornbergum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Boornbergum?

Een woning in Smallingerland verbruikt qua energie gem. zo’n 1270 m3 per jaar aan gas en 2560 stroom (kWh). Een appartement is het meest zuinig (840 kuub gas p/jaar en 1710 stroom (kWh). Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1780 m3 gas voor verwarming en warm water en 3510 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Boornbergum passen duurzame oplossingen als zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Boornbergum?

Dit gebied wordt omschreven als erg In de gemeente leven 56.150 inwoners die we kunnen onderverdelen in 25.025 verschillende huishoudens. Er wonen 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 gezinnen zonder kinderen en 8.444 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,18 mensen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media en marktplaats. Tevens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het (voorlopige) koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Boornbergum?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Boornbergum plaatsen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.smallingerland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9212.

Plaats een reactie