Woning kopen Opsterland

Ga je een woning kopen in Opsterland? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In de omgeving bestaan er allerhande voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarbij is er vlakbij een groen park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 13.202 woningen (70,2% koophuis, 29,6% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €320.331. Op deze website bieden wij het recente woningaanbod in Opsterland, adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vind hier onder andere starterswoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €236.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €320.331.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels, restaurants, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
Postcode9244
Netnummer0516 (+31516)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Opsterland mei 2024

Onderstaand blader je door het actuele woningaanbod van mei 2024. Zoek specifiek o.b.v. woonoppervlakte, bouwjaar, woningtype, aantal kamers, vraagprijs, perceeloppervlakteen relevante factoren als energieneutraal en rolstoelvriendelijk. Bel of mail de bewoners of makelaardij voor een snelle bezichtiging Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Smallingerland, Schiermonnikoog en Ameland.

woning-te-koop-opsterland

Aanbod appartement kopen in Opsterland

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben weinig stookkosten en zijn vaak onderdeel van een VvE. Wat wel geldt: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en geen tuinonderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 93 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 800 m3 gas en gem. 1740 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Opsterland

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: geen grote opslagruimte en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 87 m2 & 107 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1180 kuub gas & 2350 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Opsterland is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt wat minder inkijk, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een tussenwoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 – 125 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2520 kWh elektra en 1300 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Opsterland

Een twee onder een kap wil zeggen 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met slechts beperkte inkijk. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Negatieve aspecten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 125 m2 en 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2680 kWh stroom + 1310 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 140 m2 – 190 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3540 elektriciteit (kWh) en 1800 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Opsterland

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het gebruikelijk om te beginnen met een financiële check. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Pararius, Vbo.nl, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je 24/7 woningen te koop in Opsterland Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Neem goed door of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  De volgende stap is om de financiering van de koop in orde te maken. Door middel van het biedbedrag, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Opsterland

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Deze makelaar zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie specialist is iemand die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van verschillende thema’s. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel bieden wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Opsterland en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Opsterland geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.450 en €3.200. In de opsomming hierna check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Opsterland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Opsterland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Opsterland

Deze maand (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Opsterland en omliggende plekken. Erg belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Check ook meer details over Makelaar.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost een woning in Opsterland kopen?

In de buurt van de gemeente Opsterland registreren wij 13.202 huizen. Dit zijn 11.397 (70,2%) koophuizen en 1.805 (29,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 162 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €236.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €320.331. De woningmarkt is krap. Dit betekent dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Opsterland. De doorlooptijd van een woning is kort en je dient vaak flink te overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Opsterland?

Een woonhuis in Opsterland verbruikt gemiddeld 1470 kuub aardgas en 2920 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (800 m3 aan gas en 1740 kWh stroom. Een vrijstaande villa gebruikt vaak het meeste energie (1800 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3540 elektra (kWh)). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Opsterland passen duurzame producten zoals vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Opsterland?

Deze omgeving heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente leven 29.733 inwoners in 12.582 huishoudens. Hier wonen 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 families zonder kinderen en 4.516 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,31 bewoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media en marktplaats. Nu moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en plan je bezichtigingen in. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Zit er een fraai bod tussen? Dan regel je enkel nog de koopakte en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Opsterland?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Opsterland bouwen of laten bouwen. Informeer bij de gemeente (www.opsterland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9240, 9241.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie