Woning kopen Kortehemmen

Jouw volgende woning kopen in Kortehemmen? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de regio bestaan er veel faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarbij geniet je hier ook van een prachtig groen natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 25.833 huizen (59,8% koopwoning, 40,1% huur, particulier en woningcorporaties). De woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €282.933. Op dit huizenplatform vind je het actuele woningaanbod in Kortehemmen, gegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Er is een mix van bovenwoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €195.000, de basis verkoopprijs is €282.933.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals scholen, kinderopvang, openbaar vervoer, sportclubs, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
PlaatsKortehemmen
Postcode9211
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod Kortehemmen april 2024

Hieronder vind je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Zoek specifiek o.b.v. ligging, bouwjaar, perceeloppervlakte, woningtype, woonoppervlakte, vraagprijsen andere eigenschappen zoals verwarming of mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Boornbergum, De Wilgen, Drachten-Azeven, Drachten & Wânswert.

woning-te-koop-kortehemmen

Appartementen te koop Kortehemmen

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, zijn uitstekend bereikbaar, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, worden gekenmerkt door een lage energierekening en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: het is allemaal wat kleiner, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en zeer betaalbaar.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 en 94 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 840 m3 gas en daarbij 1710 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Kortehemmen

Een tussenwoning is een woningtype is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn ook waardevast. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte rondom de woning en vooral buiten minimale privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 & 113 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1180 kuub gas en gem. 2340 kWh stroomverbruik.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in Kortehemmen is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 & 120 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2530 kWh stroom + 1300 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Kortehemmen

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 132 m2 – 141 m2.
 • Verwachting: er wordt 2780 kWh elektra en 1290 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt het meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 & 192 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3510 elektra (kWh) & 1780 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Kortehemmen

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Op het moment dat hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via platforms zoals Funda, Vbo.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Kortehemmen zoeken. Een mooi huis gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een bezichtiging. Door een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Bekijk goed of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis rond te maken. D.m.v. woningwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen geld en toekomstige verbouwingen ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Taxateurs en makelaardijen in Kortehemmen

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een geschikte woning. Deze makelaar kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt je bij het verkoopproces. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel tref je gegevens van taxatie experts en makelaars in Kortehemmen en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Kortehemmen geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 & €3.150. In de volgende weergave check je adressen van financieel adviseurs in Kortehemmen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Kortehemmen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Kortehemmen

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Kortehemmen en omliggende plekken. Noemenswaardig: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Check ook meer details over Opstalverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Kortehemmen kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Smallingerland registreren wij 25.833 woonobjecten. Dit zijn 20.341 (59,8%) koophuizen en 5.492 (40,1%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 137 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €195.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €282.933. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan er maar beperkt aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Kortehemmen. Woningen staan kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Kortehemmen?

Een woning in Smallingerland gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1270 kuub gas p/jaar en 2560 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (840 kuub aardgas en 1710 kWh stroom. Een vrijstaand huis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1780 m3 per jaar aan gas en 3510 kWh elektra). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Kortehemmen passen duurzame verwarmingsbronnen als zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, dakisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Kortehemmen?

Dit gebied heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente verblijven 56.150 inwoners in 25.025 huishoudens. Dit zijn 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 huishoudens zonder kinderen en 8.444 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,18 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Ten eerste calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. In de volgende stap style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en maak je afspraken voor een rondleiding. Vervolgens komen de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de akte van levering bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Kortehemmen?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Kortehemmen bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.smallingerland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9211.

Plaats een reactie