Woning kopen Jonkerslân

Jouw aanstaande woning kopen in Jonkerslân? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije omgeving zijn er verschillende faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Tevens ontdek je hier een groot natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er 13.202 woningen (70,2% koophuis, 29,6% huurhuizen). De prijs van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €320.331. Op dit woningportaal check je het woningaanbod in Jonkerslân, adresgegevens van makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van kamers, appartementen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €236.000, de doorsnee verkoopprijs is €320.331.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals openbaar vervoer, scholen, kinderopvang, sportclubs, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsJonkerslân
Postcode8403
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Jonkerslân juli 2024

In het overzicht hieronder bieden we alle woningen die in juli 2024 te koop worden aangeboden. Filter eenvoudig op aantal kamers, bouwjaar, woningtype, woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakteen additionele aspecten als energieprestaties en aanwezigheid van parkeerplaats. Extra info nodig? Bezoek dan de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Langezwaag, Luxwoude, Gorredijk, Blesdijke of De Blesse.

woning-te-koop-jonkerslan

Appartementen te koop Jonkerslân

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, vaak gelegen op een centrale plek, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: de ruimte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alles gelijkvloers en lagere woonlasten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 101 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas en daarbij 1740 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Jonkerslân

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: geen garage en je hebt minder lichtinval.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 79 m2 en 108 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1180 kuub gas en doorgaans 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Jonkerslân is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 & 113 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2520 kWh elektra en 1300 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Jonkerslân

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 125 m2 en 143 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2680 kWh elektriciteit en 1310 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 en 195 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3540 stroom (kWh) en 1800 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Jonkerslân

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te weten. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Op de website van Funda, maar ook Huispedia, Huislijn.nl, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Jonkerslân zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte kan dan opgesteld worden. Controleer zorgvuldig of de juiste dingen erin staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van het huis te bevestigen. Aan de hand van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen geld en noodzakelijke verbouwingen calculeert de specialist wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en taxateurs in Jonkerslân

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Het taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder kan je aan de slag met gegevens van taxateurs en makelaars in Jonkerslân en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkend hypotheekadviseur in Jonkerslân geeft je passend en persoonlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw adviseur loopt jouw financiële situatie door en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.550 en €3.100. In de opsomming hierna tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Jonkerslân.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Jonkerslân. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Jonkerslân

Recent (juli 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze omgeving. In onderstaande visuele weergave doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Jonkerslân en omliggende plekken. Belangrijk detail: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Huurwoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Jonkerslân kopen?

In de hele gemeente Opsterland zijn er ruim 13.202 woningen. Je vindt hier circa 11.397 (70,2%) koophuizen en 1.805 (29,6%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 162 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €236.000 en de gem. verkoopprijs is €320.331. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat wil zeggen dat de keuzes zeer beperkt zijn en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Jonkerslân. Je moet er heel snel bij zijn en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Jonkerslân?

Een woonhuis in Opsterland heeft een verbruik van gemiddeld 1470 m3 gas voor verwarming en warm water en 2920 elektra (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (800 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1740 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt vaak het meeste energie (1800 kuub aardgas en 3540 elektra (kWh)). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Jonkerslân passen duurzame artikelen zoals zonneboiler, warmtepomp, dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Jonkerslân?

Dit gebied wordt omschreven als erg In de gemeente wonen 29.733 mensen in 12.582 verschillende huishoudens. Hier wonen 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 huishoudens zonder kinderen en 4.516 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,31 inwoners.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Als eerste stel je een vraagprijs op en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Maak gebruik van Funda, Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Ook moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en leg je bezichtigen vast in de agenda. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Een koper gevonden? Dan volgen nog de koopakte en de notariële leveringsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Jonkerslân?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Jonkerslân laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.opsterland.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 8403.

Plaats een reactie