Woning kopen Luxwoude

Jouw aanstaande woning kopen in Luxwoude? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de omgeving bestaan er veel voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Daarbij ontdek je hier een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente herbergt in totaal 13.202 woningen (70,2% koop, 29,6% huurwoningen). De gemiddelde verkoopprijs is de laatste jaren fors toegenomen tot €320.331. Op deze website bekijk je het woningaanbod in Luxwoude, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €236.000, de gemiddelde prijs van een woning is €320.331.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals sportclubs, scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsLuxwoude
Postcode8405
Netnummer0513 (+31513)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Luxwoude juli 2024

In het schema hierna check je de beschikbare koopwoningen in juli 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, ligging, aantal kamers, vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaaren andere woningeigenschappen als woninglabel of en de aanwezigheid van een balkon. Bel of mail de bewoners of makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op ons huizenplatform vind je ook het actuele woningaanbod in Tijnje, Terwispel, Langezwaag, Jonkerslân en Gorredijk.

woning-te-koop-luxwoude

Appartementen te koop Luxwoude

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn niet duur, hebben een zeer goede bereikbaarheid, bijna altijd gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en je hebt weinig onderhoud. Niet vergeten: de woonoppervlakte is beperkt, een tuin ontbreekt vaak en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 – 97 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 800 m3 gas en gem. 1740 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Luxwoude

Met een tussenwoning bedoelen we een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Nadelen zijn: weinig ruimte rondom de woning en vooral buiten minimale privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 75 m2 & 105 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1180 kuub gas en +/- 2350 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Luxwoude is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 89 m2 en 128 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2520 kWh stroom en 1300 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Luxwoude

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Aandachtspunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 122 m2 – 153 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2680 kWh elektriciteit + 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 140 m2 – 194 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3540 stroom (kWh) & 1800 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Luxwoude

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Zodra hij berekend heeft wat je budget is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huispedia kan je gemakkelijk woningen te koop in Luxwoude Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Maak dan direct een afspraak voor een bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering te bevestigen. Door middel van aankoopwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaars in Luxwoude

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Hij of zij zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een huis inschat op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, een offerte voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de tabel hieronder kan je aan de slag met gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Luxwoude en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Luxwoude geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.850 en €2.550. In het schema hier bieden we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Luxwoude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Luxwoude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Luxwoude

De afgelopen tijd (juli 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze streek. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Luxwoude en direct omgeving. Noemenswaardig: het gaat hier enkel om vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Bedrijfspand.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost nu een woning in Luxwoude kopen?

In deze gemeente Opsterland zijn er 13.202 woonhuizen. Er zijn 11.397 (70,2%) koophuizen en 1.805 (29,6%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 162 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €236.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €320.331. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Luxwoude. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Luxwoude?

Een woonhuis in Opsterland gebruikt gemiddeld 1470 kuub gas en 2920 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (800 m3 gas en 1740 stroom (kWh). Een vrijstaand huis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1800 m3 gas voor verwarming en warm water en 3540 kWh stroom). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Luxwoude passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type gezinnen wonen in Luxwoude?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente leven 29.733 personen in 12.582 verschillende huishoudens. Dit zijn 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 families zonder kinderen en 4.516 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,31 personen (volwassenen en kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en maak je afspraken voor een rondleiding. Nu krijg je schriftelijk de biedingen binnen. een mooi bod ontvangen? Dan teken je de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Luxwoude?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Luxwoude laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.opsterland.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8405.

Plaats een reactie