Woning kopen Schiermonnikoog

Jouw volgende woning kopen in Schiermonnikoog? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er veel voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente herbergt in totaal 588 huizen (55,5% koophuis, 43,1% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €430.227. Op dit woningplatform tonen wij het recente woningaanbod in Schiermonnikoog, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van tussenwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €263.000, de gemiddelde woningprijs is €430.227.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals restaurants, winkels, openbaar vervoer, scholen, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSchiermonnikoog
Postcode9166
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)947
Aantal huishoudens538
Aantal huishoudens met kinderen105
Gemiddelde huishoudensgrootte1,76
Aantal woningen588
Aantal koopwoningen468
Aantal huurwoningen120
Gemiddelde woonoppervlakte120 m2
Gemiddelde WOZ€263.000
Gemiddelde verkoopprijs€430.227
Gemiddeld gasverbruik1440 m3
Gemiddeld stroomverbruik2480 kWh

Woningaanbod Schiermonnikoog mei 2024

Met onze huizenzoeker verstrekken we het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, ligging, bouwjaar, woningtype, aantal kamers, vraagprijsen meer onderwerpen zoals woninglabel of aanwezigheid van parkeerplaats. Interesse? Mail of bel de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Smallingerland, Opsterland, Ameland, Dantumadiel en Leeuwarden.

woning-te-koop-schiermonnikoog

Aanbod appartement kopen in Schiermonnikoog

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn centraal gelegen, bijna altijd gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Belangrijke nadelen: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je hebt meestal geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 105 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 1300 m3 gas en +/- 2550 kWh aan stroom.

Aanbod rijtjeshuis Schiermonnikoog

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 74 m2 & 124 m2.
 • Het energieverbruik is circa 840 kuub gas & 1640 kWh elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Schiermonnikoog is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 99 m2 & 130 m2.
 • Schatting: er wordt 1580 kWh elektra + 1170 m3 gas ingekocht.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Schiermonnikoog

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 128 m2 en 150 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2630 kWh stroom en 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 – 194 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2680 elektra (kWh) en 1890 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Schiermonnikoog

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Vbo.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in Schiermonnikoog Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het bekijken van de woning kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Check altijd of de juiste dingen erin staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst passeert bij de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. Gebaseerd op aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek geschikt is. Afsluitend die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Taxateurs en makelaardijen in Schiermonnikoog

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Hij of zij onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Bijgaand bieden wij gegevens van taxateurs en makelaars in Schiermonnikoog en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een deskundige hypotheekadviseur in Schiermonnikoog geeft je passend en persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.450 & €2.500. In de opsomming hierna verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Schiermonnikoog.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Schiermonnikoog. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Schiermonnikoog

Afgelopen maand (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze regio. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Schiermonnikoog en daarbuiten. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Hypotheekrenteaftrek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Hoe duur is een woning in Schiermonnikoog kopen?

In de buurt van de gemeente Schiermonnikoog zijn er 588 woonhuizen. Het gaat om 468 (55,5%) koophuizen en 120 (43,1%) huurwoningen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 120 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €263.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €430.227. De woningmarkt is krap. Dat maakt dan dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Schiermonnikoog. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Schiermonnikoog?

Een woonhuis in Schiermonnikoog gebruikt gemiddeld 1440 m3 gas en 2480 stroom (kWh). Een appartement is het meest zuinig (1300 m3 aan gas en 2550 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1890 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2680 kWh electriciteit). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Schiermonnikoog passen duurzame producten zoals zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Schiermonnikoog?

Deze woonplaats is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente zijn 947 personen die we kunnen onderverdelen in 538 verschillende huishoudens. Het betreft 278 eenpersoonshuishoudens, 155 huishoudens zonder kinderen en 105 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 1,76 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Als eerste stel je een vraagprijs op en maak je een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of via online marktplaatsen en sociale media. In de volgende stap moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Een passend bod ontvangen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Schiermonnikoog?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Schiermonnikoog zetten. Neem contact op met de gemeente (www.schiermonnikoog.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 9166.

Plaats een reactie