Woning kopen Smallingerland

Van plan om een woning te kopen in Smallingerland? Het is een erg populaire plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er meerdere faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Daarnaast is er vlakbij een groot natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er in totaal 25.833 woningen (59,8% koopwoning, 40,1% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €282.933. Op deze website blader je door het nieuwe woningaanbod in Smallingerland, gegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kamers, appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €195.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €282.933.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals scholen, winkels, restaurants, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
Postcode9203
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod Smallingerland juni 2024

In onderstaande weergave bieden we optionele koophuizen die in juni 2024 worden verkocht. Je kunt eenvoudig zoeken op perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtype, woonoppervlakte, ligging, vraagprijsen extra details als woninglabel of en de aanwezigheid van een tuin. Interesse? Mail of bel de bewoners of makelaardij voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Opsterland, Tytsjerksteradiel, Schiermonnikoog, Ameland of Dantumadiel.

woning-te-koop-smallingerland

Aanbod appartement kopen in Smallingerland

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn ook nog eens onderhoudsarm Minpunten zijn: je hebt minder ruimte, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 91 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 840 m3 gas en gem. 1710 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Smallingerland

Een tussenwoning is een woningtype die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 85 m2 & 107 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en gem. 2340 kWh stroom.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Smallingerland is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt meer privacy, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijtjeshuizen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 86 m2 en 114 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2530 kWh stroom & 1300 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Smallingerland

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 134 m2 – 149 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2780 kWh stroom & 1290 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vaak zijn het wel dure huizen. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 – 197 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3510 stroom (kWh) en 1780 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Smallingerland

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te weten. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Eens je weet wat je kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huispedia, Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl kan je woningen te koop in Smallingerland Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze specialist gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Check altijd of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop af te ronden. Gebaseerd op het biedbedrag, kosten koper (k.k.), eigen middelen en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Woningtaxateurs en makelaars in Smallingerland

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een passend koophuis. Deze professional weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een deskundige die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van verschillende thema’s. Het taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Hieronder bieden wij adressen van taxatie specialisten en makelaars in Smallingerland en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Smallingerland geeft financieel advies en helpt bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 en €2.800. In de volgende weergave vind je adressen van financieel adviseurs in Smallingerland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Smallingerland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Smallingerland

Afgelopen maand (juni 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze omgeving. In het overzicht hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Smallingerland en daarbuiten. Erg belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Hypotheekrente.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Smallingerland kopen?

In de gemeente Smallingerland bestaan er circa 25.833 woonhuizen. Hierbij spreken we van 20.341 (59,8%) koopwoningen en 5.492 (40,1%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 137 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €195.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €282.933. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Smallingerland. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Smallingerland?

Een woonobject in Smallingerland gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1270 m3 per jaar aan gas en 2560 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (840 m3 aan gas en 1710 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is verbruikt de meeste energie (1780 m3 per jaar aan gas en 3510 electriciteit (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Smallingerland passen duurzame verwarmingsbronnen als spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, vloerisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type huishoudens wonen in Smallingerland?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente wonen 56.150 personen in 25.025 gezinnen. Wat meer specifiek: 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 huishoudens zonder kinderen en 8.444 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,18 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Nu zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Smallingerland?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Smallingerland bouwen. Informeer bij de gemeente (www.smallingerland.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9214.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie