Woning kopen Born

Snel een woning kopen in Born? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Limburg. In deze levendige buurt vind je diverse faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarbij geniet je hier ook van een bijzondere natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er in totaal 46.709 huizen (58,2% koop, 41,4% huurhuis). De woningprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €266.384. Op dit woningplatform ontdek je het nieuwe woningaanbod in Born, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Tevens lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Limburg.
 • Het aanbod is divers met zowel kamers, appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €191.000, de gemiddelde transactieprijs is €266.384.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals restaurants, winkels, natuurgebieden, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Limburg
GemeenteSittard-Geleen
PlaatsBorn
Postcode6121
Netnummer046 (+3146)
Inwoners (gemeente)92.429
Aantal huishoudens45.137
Aantal huishoudens met kinderen12.990
Gemiddelde huishoudensgrootte2,01
Aantal woningen46.709
Aantal koopwoningen31.848
Aantal huurwoningen14.861
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€266.384
Gemiddeld gasverbruik1180 m3
Gemiddeld stroomverbruik2840 kWh

Woningaanbod Born april 2024

In het schema hierna bieden we alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Zoek op vraagprijs, bouwjaar, aantal kamers, ligging, perceeloppervlakte, woningtypeen extra details als energielabel & de aanwezigheid van een kelder. Neem contact op met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Bekijk ook huizen te koop in Buchten, Holtum, Nieuwstadt, Roosteren of Susteren.

woning-te-koop-born

Appartement kopen in Born

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn centraal gelegen, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn vaak onderdeel van een VvE. Aandachtspunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, je moet de tuin vaak delen en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 105 m2.
 • Het energiegebruik is circa 770 m3 gas en doorgaans 2000 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Born

Een tussenwoning is een woningtype waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: een kleine achtertuin en je hebt wat minder privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 107 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1120 kuub gas + 2980 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Born is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 82 m2 – 118 m2.
 • Er wordt jaarlijks 3090 kWh stroom en 1290 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Born

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Negatieve aspecten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 128 m2 & 145 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3210 kWh stroom + 1450 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 150 m2 en 202 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4020 stroom (kWh) & 1940 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Born

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om te beginnen met een financiële check. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Vanaf het moment dat hij berekend heeft wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Born Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! De koopakte kan dan opgesteld worden. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Aan de hand van het bod, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing calculeert de specialist wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Born

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een geschikte woning. Deze huis-expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt met zaken als bezichtigingen. Belangrijk: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van vaste criteria. Een taxatierapport is nodig bij het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder tonen wij namen en adressen van taxateurs en makelaars in Born en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Born geeft je persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.550 & €2.750. In het schema hier bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Born.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Born. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Born

Afgelopen maand (april 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Born en daarbuiten. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Bouwrente.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Born kopen?

In deze gemeente Sittard-Geleen vind je ongeveer 46.709 huizen. We maken onderscheid tussen 31.848 (58,2%) koophuizen en 14.861 (41,4%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 128 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €191.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €266.384. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit betekent dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Born. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Born?

Een woning in Sittard-Geleen gebruikt gemiddeld 1180 m3 per jaar aan gas en 2840 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (770 m3 gas en 2000 electriciteit (kWh). Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1940 m3 aan gas en 4020 kWh stroom). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Born passen duurzame verwarmingsbronnen als warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Born?

Deze gemeente wordt omschreven als erg In deze gemeente wonen 92.429 personen in 45.137 verschillende huishoudens. Dat betreffen 17.898 eenpersoonshuishoudens, 14.249 huishoudens zonder kinderen en 12.990 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,01 mensen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Bekende kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of social media. Tevens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan teken je het (voorlopige) koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Born?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels met woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Born plaatsen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.sittard-geleen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 6120, 6121.

Plaats een reactie