Woning kopen De Tike

Alles weten over woning kopen in De Tike? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de regio zijn er allerhande faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. Daarnaast geniet je hier ook van mooie natuurgebieden waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente biedt 25.833 woningen (59,8% koopwoning, 40,1% huur). De woningprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €282.933. Op deze website bieden wij het nieuwe woningaanbod in De Tike, contactgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel tussenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €195.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €282.933.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals kinderopvang, winkels, openbaar vervoer, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
PlaatsDe Tike
Postcode9219
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod De Tike februari 2024

In het overzicht hieronder krijg je inzicht in alle woningen die in februari 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. ligging, vraagprijs, aantal kamers, woningtype, woonoppervlakte, perceeloppervlakteen relevante factoren als energielabel of aanwezigheid van een garage. Je kunt direct contact zoeken met de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Rottevalle, Drachtstercompagnie, Opeinde, Nijega & De Veenhoop.

woning-te-koop-de-tike

Aanbod appartement kopen in De Tike

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, kennen goede bereikbaarheid, bijna altijd gelijkvloers, hebben lage stookkosten en het onderhoud is zeer beperkt. Aandachtspunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en een gunstige aanschafprijs.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 91 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 840 m3 gas en tevens 1710 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop De Tike

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 72 m2 – 118 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1180 kuub gas en doorgaans 2340 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in De Tike is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeswoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 98 m2 – 120 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2530 kWh elektra en 1300 m3 gas gebruikt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning De Tike

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Nadelen zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 123 m2 – 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2780 kWh stroom + 1290 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt ontzettend veel woonruimte en je bent lekker op jezelf: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 – 192 m2.
 • Verwachting: er wordt 3510 stroom (kWh) + 1780 gas (m3)afgenomen.

Stappenplan: een woning kopen in De Tike

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Zia zoekmachines zoals Funda, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in De Tike Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan ga je de koopakte tekenen. Kijk goed of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De gezamenlijke koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de koop definitief te regelen. Gebaseerd op koopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en eventuele verbouwplannen wordt voor jou berekend hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Afsluitend ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaars in De Tike

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze woningdeskundige onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de marktwaarde van een huis inschat op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de onderstaande tabel tref je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in De Tike en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in De Tike geeft financieel advies en helpt bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.250 & €3.150. In het schema hier check je gegevens van financieel adviseurs in De Tike.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in De Tike. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in De Tike

Deze maand (februari 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in De Tike en omgeving. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees ook verder over Huurwoning.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in De Tike kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Smallingerland registreren wij 25.833 woonobjecten. Dit zijn 20.341 (59,8%) koopwoningen en 5.492 (40,1%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 137 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €195.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €282.933. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in De Tike. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in De Tike?

Een woonhuis in Smallingerland heeft een verbruik van gemiddeld 1270 m3 per jaar aan gas en 2560 elektra (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (840 kuub aardgas en 1710 kWh electriciteit. Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1780 m3 gas en 3510 kWh elektra). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in De Tike passen duurzame investeringen zoals warmtepomp, dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor gezinnen wonen in De Tike?

Dit buurtschap kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 56.150 personen in 25.025 gezinnen. Er wonen 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 huishoudens zonder kinderen en 8.444 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,18 inwoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Vervolgens moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen plannen. Nu krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan teken je de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Hoe zit het met de nieuwbouw in De Tike?

In de omgeving zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in De Tike zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.smallingerland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9219.

Plaats een reactie