Woning kopen Opeinde

Jouw volgende woning kopen in Opeinde? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de buurt zijn er voldoende voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Daarbij tref je hier mooie natuurgebieden, perfect voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er in totaal 25.833 woningen (59,8% koopwoning, 40,1% huur, particulier en woningcorporaties). De prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €282.933. Op deze pagina check je het beschikbare woningaanbod in Opeinde, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Je vind hier zowel tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €195.000, de gemiddelde verkoopprijs is €282.933.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
PlaatsOpeinde
Postcode9218
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod Opeinde maart 2024

In het overzicht hieronder ontdek je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoek specifiek o.b.v. woningtype, aantal kamers, bouwjaar, woonoppervlakte, ligging, vraagprijsen meer onderwerpen zoals CV-ketel of de aanwezigheid van een kelder. Interesse? Mail of bel het makelaarskantoor en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in De Tike, Rottevalle, Nijega, De Veenhoop of Smalle Ee.

woning-te-koop-opeinde

Appartementen te koop Opeinde

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Belangrijke nadelen: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, een tuin ontbreekt vaak en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alles gelijkvloers en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 68 m2 en 91 m2.
 • Het energiegebruik is circa 840 m3 gas + 1710 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Opeinde

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Nadelen zijn: geen garage en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 86 m2 en 124 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en 2340 kWh aan elektriciteit.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Opeinde is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 97 m2 & 131 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2530 kWh elektra & 1300 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Opeinde

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 135 m2 – 148 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2780 kWh elektriciteit en 1290 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: ontzettend veel woonruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 147 m2 en 198 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3510 elektra (kWh) en 1780 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Opeinde

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Op de website van Funda, maar ook Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in Opeinde Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod komt tot stand door de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles volgens afspraak erin staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de koop af te ronden. Gebaseerd op aankoopsom, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en woningtaxateurs in Opeinde

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Bijgaand bekijk je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Opeinde en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een privé hypotheekadviseur in Opeinde geeft advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw adviseur loopt jouw financiële situatie door en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.200 & €2.750. In de tabel hieronder bekijk je adressen van financieel adviseurs in Opeinde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Opeinde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Opeinde

Deze maand (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Opeinde en direct omgeving. Erg belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Koopwoning.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost nu een woning in Opeinde kopen?

In deze gemeente Smallingerland registreren wij 25.833 woonobjecten. Hierbij spreken we van 20.341 (59,8%) koopwoningen en 5.492 (40,1%) huurhuizen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 137 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €195.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €282.933. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Opeinde. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Opeinde?

Een huis in Smallingerland kent een gem. verbruik van 1270 m3 gas en 2560 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (840 m3 gas en 1710 kWh stroom. Een vrijstaand huis gebruikt vaak het meeste energie (1780 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3510 kWh stroom). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Opeinde passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Opeinde?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 56.150 inwoners in 25.025 huishoudens. Wat meer specifiek: 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 families zonder kinderen en 8.444 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,18 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Ook style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Een koper gevonden? Dan leg je afspraken vast in de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Opeinde?

In deze buurt zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die reeds een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Opeinde laten uittekenen. Informeer bij de gemeente (www.smallingerland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9218.

Plaats een reactie