Woning kopen De Wilgen

Jouw aanstaande woning kopen in De Wilgen? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. Op korte afstand vind je verschillende voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente heeft 25.833 woningen (59,8% koopwoning, 40,1% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €282.933. Op dit huizenplatform ontdek je het beschikbare woningaanbod in De Wilgen, contactgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit rijtjeshuizen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €195.000, de gemiddelde verkoopprijs is €282.933.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals winkels, openbaar vervoer, restaurants, scholen, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSmallingerland
PlaatsDe Wilgen
Postcode9213
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)56.150
Aantal huishoudens25.025
Aantal huishoudens met kinderen8.444
Gemiddelde huishoudensgrootte2,18
Aantal woningen25.833
Aantal koopwoningen20.341
Aantal huurwoningen5.492
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€195.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.933
Gemiddeld gasverbruik1270 m3
Gemiddeld stroomverbruik2560 kWh

Woningaanbod De Wilgen maart 2024

Met onze woningzoeker blader je door optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Maak een selectie aan de hand van ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, woningtypeen extra details als energielabel en parkeeropties. Meer weten? Informeer dan bij de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Smalle Ee, De Veenhoop, Boornbergum, Kortehemmen en Drachten-Azeven.

woning-te-koop-de-wilgen

Eigen appartement kopen in De Wilgen

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn centraal gelegen, vaak gelijkvloers, hebben lage stookkosten en vergen ook niet al te veel onderhoud. Minpunten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een fijne ligging en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 100 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 840 m3 gas en daarbij 1710 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis De Wilgen

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 88 m2 & 122 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas en daarbij 2340 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in De Wilgen is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeswoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 91 m2 & 111 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2530 kWh stroom en 1300 m3 gas ingekocht.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen De Wilgen

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 135 m2 en 149 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2780 kWh elektra + 1290 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 – 193 m2.
 • Verwachting: er wordt 3510 elektriciteit (kWh) & 1780 gas (m3)afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in De Wilgen

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in De Wilgen Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het bekijken van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Aan de hand van woningwaarde, kosten koper, eigen geld en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over hoeveel je moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in De Wilgen

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een passend koophuis. Deze huis-expert weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Advies: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Het taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel vind je contactgegevens van taxateurs en makelaars in De Wilgen en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in De Wilgen helpt je bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.550 en €3.100. In de tabel hieronder check je adressen van financieel adviseurs in De Wilgen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in De Wilgen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in De Wilgen

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in De Wilgen en direct omgeving. Disclaimer: dit zijn alleen de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer informatie over Aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Hoe duur is een woning in De Wilgen kopen?

In en rondom de gemeente Smallingerland registreren wij 25.833 woonobjecten. Je vindt hier circa 20.341 (59,8%) koophuizen en 5.492 (40,1%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 137 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €195.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €282.933. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in De Wilgen. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in De Wilgen?

Een huis in Smallingerland verbruikt gemiddeld 1270 kuub aardgas en 2560 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (840 m3 aan gas en 1710 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1780 m3 aan gas en 3510 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in De Wilgen passen duurzame bronnen zoals zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor type families wonen in De Wilgen?

Dit buurtschap kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente wonen 56.150 inwoners die we kunnen onderverdelen in 25.025 gezinnen. Het gaat om 9.065 eenpersoonshuishoudens, 7.516 huishoudens zonder kinderen en 8.444 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,18 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en maak je een verkoopplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Ook ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap begint het onderhandelen. een mooi bod ontvangen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in De Wilgen?

In deze buurt zijn diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning De Wilgen bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.smallingerland.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 9213.

Plaats een reactie