Woning kopen Scheerwolde

Een woning kopen in Scheerwolde? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Overijssel. In de nabije omgeving heb je uiteenlopende voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Verder geniet je hier ook van een schitterende natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 20.276 woningen (64,6% koophuis, 35,1% huurhuizen). De gemiddelde woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €333.678. Op dit woningplatform tonen wij het beschikbare woningaanbod in Scheerwolde, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Overijssel.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €222.000, de basis verkoopprijs is €333.678.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals natuurgebieden, sportclubs, winkels, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Overijssel
GemeenteSteenwijkerland
PlaatsScheerwolde
Postcode8371
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)44.126
Aantal huishoudens19.361
Aantal huishoudens met kinderen6.529
Gemiddelde huishoudensgrootte2,25
Aantal woningen20.276
Aantal koopwoningen17.255
Aantal huurwoningen3.021
Gemiddelde woonoppervlakte140 m2
Gemiddelde WOZ€222.000
Gemiddelde verkoopprijs€333.678
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2840 kWh

Woningaanbod Scheerwolde april 2024

Met onze huizenzoeker krijg je inzicht in optionele koophuizen die in april 2024 worden verkocht. Zoek specifiek o.b.v. woonoppervlakte, woningtype, vraagprijs, bouwjaar, aantal kamers, liggingen additionele aspecten als verwarming en de aanwezigheid van een kelder. Interesse? Mail of bel het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Bekijk ook woningen die te koop staan in Blankenham, Kuinre, Wetering, Nederland of IJsselham.

woning-te-koop-scheerwolde

Appartement kopen in Scheerwolde

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, hebben een zeer goede bereikbaarheid, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, je hebt meestal geen eigen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 94 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 820 m3 gas en +/- 1840 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Scheerwolde

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en je hebt wat minder privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 73 m2 en 118 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1130 kuub gas en 2440 kWh aan stroom.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Scheerwolde is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 – 119 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2610 kWh elektra & 1290 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Scheerwolde

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het betaalbaar is. Nadelen zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 120 m2 en 149 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2910 kWh stroom en 1360 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 & 197 m2.
 • Verwachting: er wordt 3670 elektra (kWh) en 1830 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Scheerwolde

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om te beginnen met een financiële check. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Op het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je budget is kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Scheerwolde Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de te verwachten marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze makelaar zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Check altijd of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. Op basis van aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Scheerwolde

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en kopen van een huis. Deze makelaar heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder vind je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Scheerwolde en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een goede hypotheekadviseur in Scheerwolde geeft financieel advies en helpt bij alle zaken omtrent een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.400 – €2.550. In de opsomming hierna vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Scheerwolde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Scheerwolde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Scheerwolde

Afgelopen maand (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Scheerwolde en omgeving. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Lees ook verder over Energielabel.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Scheerwolde kopen?

In deze gemeente Steenwijkerland registreren wij 20.276 woningen. Het gaat om 17.255 (64,6%) koopwoningen en 3.021 (35,1%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 140 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €222.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €333.678. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat wil zeggen dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Scheerwolde. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Scheerwolde?

Een huis in Steenwijkerland gebruikt gemiddeld 1370 kuub gas p/jaar en 2840 kWh elektra. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (820 m3 per jaar aan gas en 1840 elektra (kWh). Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1830 kuub gas en 3670 kWh stroom). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Scheerwolde passen duurzame verwarmingsbronnen als spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Scheerwolde?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente verblijven 44.126 personen in 19.361 gezinnen. Wat meer specifiek: 6.368 eenpersoonshuishoudens, 6.464 gezinnen zonder kinderen en 6.529 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,25 mensen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Hierna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Scheerwolde?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Scheerwolde zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.steenwijkerland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 8371.

Plaats een reactie