Woning kopen Blauwhuis

Snel een woning kopen in Blauwhuis? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In deze levendige buurt vind je meerdere voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Tevens geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente biedt 42.501 woningen (65,1% koop, 34,5% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €297.003. Op Woningassistent.nl bekijk je het nieuwe woningaanbod in Blauwhuis, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Bovendien bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijwoningen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, sportclubs, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsBlauwhuis
Postcode8615
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Blauwhuis maart 2024

In deze lijst bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Filter eenvoudig op aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtype, ligging, vraagprijsen extra details als duurzaamheid & mogelijkheden voor parkeren. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de bewoners of makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Westhem, Abbega, Sandfirden, Idzega & Gaastmeer.

woning-te-koop-blauwhuis

Appartementen te koop Blauwhuis

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en erg waardevast.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 – 100 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas & 1800 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Blauwhuis

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een typische starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 73 m2 en 110 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1160 kuub gas & 2350 kWh stroomverbruik.

Hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Blauwhuis is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 88 m2 & 121 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh stroom + 1300 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Blauwhuis

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 129 m2 & 140 m2.
 • Verwachting: er wordt 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 151 m2 en 191 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3460 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Blauwhuis

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via platforms zoals Funda, Jaap.nl, Pararius, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Blauwhuis zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en helpt bij het uitbrengen van het bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Controleer zorgvuldig of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de woning definitief te regelen. D.m.v. aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Vervolgens die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Blauwhuis

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze woningdeskundige onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Het taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Blauwhuis en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Blauwhuis helpt je bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 – €3.050. In de volgende weergave bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Blauwhuis.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Blauwhuis. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Blauwhuis

Recent (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Blauwhuis en direct omgeving. Belangrijk detail: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Duurzame woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Blauwhuis kopen?

In deze gemeente Súdwest-Fryslân registreren wij 42.501 huizen. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Blauwhuis. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Blauwhuis?

Een woonhuis in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 kuub aardgas en 2630 kWh electriciteit. Een appartement of flat is relatief zuinig (830 kuub gas en 1800 elektra (kWh). Een vrijstaande woning gebruikt vaak het meeste energie (1740 m3 aan gas en 3460 kWh stroom). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Blauwhuis passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor gezinnen wonen in Blauwhuis?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 89.987 inwoners in 39.929 huishoudens. Dit zijn 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Maak gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media en marktplaats. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Daarna kunnen huizenzoekers een bod doen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Blauwhuis?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Blauwhuis laten ontwerpen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8615.

Plaats een reactie