Woning kopen Súdwest-Fryslân

Jouw volgende woning kopen in Súdwest-Fryslân? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving zijn er uiteenlopende faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarbij is er vlakbij een schitterende natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente herbergt in totaal 42.501 woningen (65,1% koopwoning, 34,5% huurwoningen). De gemiddelde transactieprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €297.003. Op deze website check je het huidige woningaanbod in Súdwest-Fryslân, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. benedenwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, winkels, scholen, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8601
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Súdwest-Fryslân mei 2024

In onderstaande weergave bieden we alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Selecteer op woonoppervlakte, perceeloppervlakte, aantal kamers, woningtype, vraagprijs, liggingen meer onderwerpen zoals woninglabel en mogelijkheden voor parkeren. Bel of mail het makelaarskantoor voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Via deze website bekijk je ook het woningaanbod Waadhoeke, Harlingen, De Fryske Marren, Weststellingwerf of Heerenveen.

woning-te-koop-sudwest-fryslan

Een appartement kopen in Súdwest-Fryslân

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar, kennen goede bereikbaarheid, zijn doorgaans gelijkvloers hebben weinig stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Aandachtspunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 101 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en daarbij 1800 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Súdwest-Fryslân

De betekenis van een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 80 m2 en 119 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1160 kuub gas en 2350 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Súdwest-Fryslân is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 126 m2.
 • Schatting: er wordt 2480 kWh elektra en 1300 m3 gas verbruikt

Een 2-onder-1 kap woning kopen Súdwest-Fryslân

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Minpunten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 121 m2 en 147 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektriciteit & 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 & 194 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3) gebruikt.

In 5 stappen: een woning kopen in Súdwest-Fryslân

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat je weet wat je verantwoord kan lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Zia zoekmachines zoals Funda, Pararius, Jaap.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Súdwest-Fryslân zoeken. Een droomhuis gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Wat jij wil bieden bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en de bestedingsruimte qua lening. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Bekijk goed of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis definitief te regelen. Gebaseerd op aankoopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke hypotheek geschikt is. Helemaal aan het einde ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en taxateurs in Súdwest-Fryslân

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het aankopen van een woning. Deze persoon heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Advies: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van een woning bepaalt door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Súdwest-Fryslân en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een goede hypotheekadviseur in Súdwest-Fryslân geeft advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.650 – €2.800. In onderstaande lijst bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Súdwest-Fryslân.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Súdwest-Fryslân. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Súdwest-Fryslân

In mei 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze gemeente. In het overzicht hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Súdwest-Fryslân en omgeving. Disclaimer: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Advieskosten hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Súdwest-Fryslân kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân bestaan er circa 42.501 woningen. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Súdwest-Fryslân. Woning zijn vaak snel verkocht en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Súdwest-Fryslân?

Een woning in Súdwest-Fryslân gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 gas en 1800 electriciteit (kWh). Een vrijstaande woning neemt flink meer energie af (1740 m3 aan gas en 3460 elektra (kWh)). Veel bezitters van huizen te koop in Súdwest-Fryslân passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, warmtepomp, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Súdwest-Fryslân?

Dit gebied wordt omschreven als erg In deze gemeente leven 89.987 inwoners in 39.929 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en ga je aan de slag met een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Hierna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de akte van levering via een notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Súdwest-Fryslân?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Súdwest-Fryslân realiseren. Doe navraag bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8749, 8751.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie