Woning kopen Idzega

Jouw aanstaande woning kopen in Idzega? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je verschillende dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er in totaal 42.501 woningen (65,1% koophuis, 34,5% huur). De koopsom van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €297.003. Op dit huizenplatform check je het huidige woningaanbod in Idzega, namen en adressen van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van rijwoningen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €297.003.
 • In deze buurt vind jij veel faciliteiten zoals openbaar vervoer, kinderopvang, natuurgebieden, winkels, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsIdzega
Postcode8612
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Idzega juli 2024

In het schema hierna tref je alle huizen die deze maand (juli 2024) te koop staan. Zoek op vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakte, aantal kamersen additionele aspecten als verwarming en en de aanwezigheid van een tuin. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook huizen die te koop staan in Sandfirden, Blauwhuis, Gaastmeer, Sneek en Hemelum.

woning-te-koop-idzega

Aanbod appartement kopen in Idzega

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze zijn centraal gelegen, zijn doorgaans gelijkvloers gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: de ruimte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Gunstige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 – 91 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas & 1800 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Idzega

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte rondom de woning en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 en 114 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1160 kuub gas en 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Idzega is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 80 m2 – 128 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh elektriciteit + 1300 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Idzega

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 120 m2 – 143 m2.
 • Verwachting: er wordt 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van ontzettend veel woonruimte en je geniet een grote mate van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 141 m2 & 196 m2.
 • Verwachting: er wordt 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Idzega

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Als je huizen gaat bekijken dan is het een goed idee om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra je inzicht hebt in wat je verantwoord kan lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Idzega Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Neem dan contact op met de makelaar voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze woning deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Controleer zorgvuldig of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering van het huis in orde te maken. Op basis van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaardijen en taxateurs in Idzega

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze specialist kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bekijk je adressen van taxateurs en makelaars in Idzega en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Idzega geeft je natuurlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 & €3.200. In de tabel hieronder tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Idzega.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Idzega. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Idzega

Recent (juli 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in de regio. In het overzicht hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Idzega en omliggende plekken. Belangrijk detail: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Op deze website lees je ook meer over Woonboerderij.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Idzega kopen?

In deze gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woonhuizen. Het gaat daarbij om 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit betekent dat dat je als koper niet veel keuze hebt en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Idzega. Woning zijn vaak snel verkocht en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Idzega?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân verbruikt gemiddeld 1300 kuub gas en 2630 kWh electriciteit. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 kuub gas p/jaar en 1800 stroom (kWh). Een vrijstaande woning neemt flink meer energie af (1740 m3 aan gas en 3460 kWh electriciteit). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Idzega passen duurzame verwarmingsbronnen als warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor type families wonen in Idzega?

Deze regio kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente verblijven 89.987 mensen in 39.929 huishoudens. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen stel je een vraagprijs op en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of via online marktplaatsen en sociale media. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en plan je bezichtigingen in. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan resteert alleen nog het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Idzega?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Idzega plaatsen. Informeer bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 8612.

Plaats een reactie