Woning kopen Gauw

Snel een woning kopen in Gauw? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In de buurt heb je voldoende voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een groot natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 42.501 huizen (65,1% koophuis, 34,5% huurwoning). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €297.003. Op dit huizenplatform tonen wij het actuele woningaanbod in Gauw, contactgegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Er is een mix van bovenwoningen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is €297.003.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals winkels, scholen, kinderopvang, restaurants, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsGauw
Postcode8627
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Gauw april 2024

In het schema hierna tref je alle huizen die te koop staan in april 2024. Zoek specifiek o.b.v. perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakte, ligging, woningtypeen andere eigenschappen zoals zuinigheid of aanwezigheid van parkeerplaats. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Goënga, Scharnegoutum, Offingawier, Oppenhuizen en Uitwellingerga.

woning-te-koop-gauw

Een appartement kopen in Gauw

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn centraal gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, gebruiken weinig gas en stroom en vallen vaak binnen een VvE constructie. Negatieve aspecten zijn: het is een relatief kleine woning, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 – 95 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en gem. 1800 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Gauw

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn ook waardevast. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • Vloeroppervlakte tussen de 85 m2 – 124 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en tevens 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Gauw is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt meer groen om de woning, je hebt meer privacy, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 – 117 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2480 kWh elektriciteit + 1300 m3 gas ingekocht.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Gauw

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Nadelen zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 129 m2 en 148 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2690 kWh elektriciteit + 1300 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 144 m2 en 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Gauw

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra hij berekend heeft wat je maximaal kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Huislijn.nl, Huispedia, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Gauw Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  In de volgende fase is het tijd om de financiering definitief te regelen. Aan de hand van het geaccepteerde bod, kosten koper, eigen middelen en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Gauw

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze huis-expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt je bij het verkoopproces. Tip: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een specialist die de waarde van een woning bepaalt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Gauw en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Gauw helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 en €3.200. In de lijst hierna bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Gauw.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Gauw. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Gauw

Deze maand (april 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze streek. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Gauw en omgeving. Let op: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Waterontharder.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat kost nu een woning in Gauw kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân registreren wij 42.501 woningen. Hierbij spreken we van 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De woningmarkt is krap. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Gauw. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Gauw?

Een woonhuis in Súdwest-Fryslân gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1300 kuub gas en 2630 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 m3 aan gas en 1800 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1740 kuub aardgas en 3460 elektra (kWh)). Veel eigenaren van huizen te koop in Gauw passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Gauw?

Deze buurt kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente wonen 89.987 inwoners in 39.929 verschillende gezinnen. Het betreft 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 huishoudens zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase moet je een verkoopprijs bepalen en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Tevens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. Vervolgens komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Gauw?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels met een woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Gauw zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8627.

Plaats een reactie