Woning kopen Scharnegoutum

Alles weten over woning kopen in Scharnegoutum? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek vind je veel voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Tevens ontdek je hier een schitterende natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er zijn in deze gemeente in totaal 42.501 huizen (65,1% koophuis, 34,5% huur, vrije sector en sociaal). De prijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €297.003. Op dit woningplatform blader je door het recente woningaanbod in Scharnegoutum, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel rijtjeshuizen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2023 is €210.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €297.003.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals natuurgebieden, winkels, scholen, restaurants, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsScharnegoutum
Postcode8629
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Scharnegoutum december 2023

Onderstaand check je optionele koophuizen die in december 2023 worden verkocht. Zoek op woningtype, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, liggingen additionele aspecten als duurzaamheid & aanwezigheid van een garage. Neem contact op met de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Loënga, Tirns, Goënga, Gauw & Offingawier.

woning-te-koop-scharnegoutum

Een appartement kopen in Scharnegoutum

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, je vind ze veel in het centrum, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en de VvE doet het onderhoud. Negatieve aspecten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Goede ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 – 105 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en tevens 1800 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Scharnegoutum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn ook waardevast. Er zijn ook nadelen: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder lichtinval.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 en 118 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1160 kuub gas en 2350 kWh aan stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Scharnegoutum is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 – 130 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh elektra en 1300 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Scharnegoutum

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met voldoende beschutting. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Negatieve aspecten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 129 m2 & 142 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2690 kWh elektriciteit en 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Er is erg veel ruimte in en buiten je huis en je geniet een grote mate van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 149 m2 – 201 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 elektra (kWh) + 1740 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Scharnegoutum

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te weten. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Pararius, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Scharnegoutum Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Door te kiezen voor een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij gaat mee met de rondleiding door de woning en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. A.d.h.v. het geaccepteerde bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaars in Scharnegoutum

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het aankopen van een woning. Deze specialist kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de marktwaarde van een huis inschat op basis van een aantal factoren. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Hieronder bieden wij adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Scharnegoutum en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een deskundige hypotheekadviseur in Scharnegoutum geeft je passend en persoonlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.850 – €3.250. In de volgende weergave bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Scharnegoutum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Scharnegoutum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Scharnegoutum

In december 2023 zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Scharnegoutum en direct omgeving. Goed om te weten: dit zijn puur vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer informatie over Annuïteitenhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe duur is een woning in Scharnegoutum kopen?

In de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 huizen. De verdeling is als volgt: 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €297.003. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat er niet veel aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Scharnegoutum. Woningen staan kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Scharnegoutum?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân verbruikt gemiddeld 1300 kuub gas p/jaar en 2630 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 aan gas en 1800 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1740 m3 gas en 3460 kWh stroom). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Scharnegoutum passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor gezinnen wonen in Scharnegoutum?

Dit gebied kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente zijn 89.987 mensen in 39.929 huishoudens. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en maak je een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of social media. Hierna maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap begint het onderhandelen. Zit er een fraai bod tussen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Scharnegoutum?

In deze regio vind je diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Scharnegoutum laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 8629.

Plaats een reactie