Woning kopen Iens

Wil je een woning kopen in Iens? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er meerdere voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Bovendien kan je hier genieten van een heerlijk natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 42.501 woningen (65,1% koop, 34,5% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €297.003. Op deze pagina check je het recente woningaanbod in Iens, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Bovendien bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel kamers, appartementen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003.
 • In de regio zijn veel opties zoals winkels, scholen, natuurgebieden, restaurants, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsIens
Postcode8733
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Iens maart 2024

In het schema hierna bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als woningtype, vraagprijs, ligging, bouwjaar, woonoppervlakte, aantal kamersen meer onderwerpen zoals verwarming & aanwezigheid van een bad. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook woningen die te koop staan in Easterein, Itens, Kûbaard, Wommels en It Heidenskip.

woning-te-koop-iens

Aanbod appartement kopen in Iens

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn centraal gelegen, zijn doorgaans gelijkvloers verbruiken niet al te veel energie en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, vaak is er een gedeelde tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Goede ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 en 94 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas & 1800 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Iens

Een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: geen grote opslagruimte en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 81 m2 & 105 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1160 kuub gas en daarbij 2350 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Iens is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, er komt meer daglicht binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 en 117 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2480 kWh stroom & 1300 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Iens

De definitie van een twee onder een kap is: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 128 m2 & 152 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2690 kWh stroom + 1300 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Er is veel woonruimte, een grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 & 199 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 elektriciteit (kWh) en 1740 gas (m3) gebruikt.

5-stappenplan: een woning kopen in Iens

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Iens Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod zal afhangen van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan tekenen beide partijen een koopakte. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst passeert bij de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering definitief te regelen. Aan de hand van koopsom, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen middelen en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Vervolgens maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en taxateurs in Iens

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze professional zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en komt op voor jouw belangen als verkoper. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van verschillende thema’s. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de onderstaande tabel vind je namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Iens en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een goede hypotheekadviseur in Iens geeft financieel advies en helpt bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw adviseur loopt jouw financiële situatie door en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.800 – €2.800. In onderstaande lijst verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Iens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Iens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Iens

Recent (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze regio. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Iens en direct omgeving. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Bouwkundige keuring.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost nu een woning in Iens kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân vinden we circa 42.501 woonobjecten. Je vindt hier circa 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €210.000 en de gem. verkoopprijs is €297.003. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit zorgt ervoor dat het aanbod klein is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Iens. Woning zijn vaak snel verkocht en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Iens?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 kuub aardgas en 1800 kWh stroom. Een vrijstaande woning gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 kuub gas en 3460 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Iens passen duurzame verwarmingsbronnen als warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Iens?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 89.987 personen die we kunnen onderverdelen in 39.929 gezinnen. Hier wonen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,21 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hiervoor zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en plan je bezichtigingen in. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Iens?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Iens bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8733.

Plaats een reactie