Woning kopen Itens

Alles weten over woning kopen in Itens? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de buurt heb je toegang tot verschillende voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Tevens is er vlakbij een bijzondere natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente biedt 42.501 huizen (65,1% koopwoning, 34,5% huur, particulier en woningcorporaties). De huizenprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €297.003. Op deze website check je het actuele woningaanbod in Itens, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je vind hier zowel kleinere huizen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003.
 • In de regio zijn veel opties zoals openbaar vervoer, sportclubs, kinderopvang, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsItens
Postcode8735
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Itens maart 2024

Met onze huizenzoeker tref je het actuele woningaanbod van maart 2024. Maak een selectie aan de hand van bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamers, woningtypeen meer onderwerpen zoals zuinigheid en en de aanwezigheid van een balkon. Heb je iets gevonden? Contacteer dan het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Reahûs, Hidaard, Easterein, Iens en Kûbaard.

woning-te-koop-itens

Eigen appartement kopen in Itens

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, meestal gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Minpunten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alles gelijkvloers en een goede investering voor de lange termijn.
 • Woonoppervlak tussen de 67 m2 & 100 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas + 1800 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Itens

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 87 m2 – 120 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Itens is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 84 m2 – 131 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh elektra en 1300 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Itens

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 126 m2 en 154 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2690 kWh stroom & 1300 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Let op: Goedkoop is het niet. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 en 204 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3460 stroom (kWh) & 1740 gas (m3) verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Itens

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan raden wij aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens hij berekend heeft wat jouw bestedingsruimte is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Huispedia, Pararius, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Itens zoeken. Een mooi huis gevonden? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering in orde te maken. Door middel van de overeengekomen prijs, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Itens

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze deskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Bijgaand tonen wij contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Itens en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Itens geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.300 en €2.750. In de opsomming hierna check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Itens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Itens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Itens

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze omgeving. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Itens en daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer info over Voorlopig koopcontract.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat kost een woning in Itens kopen?

In en rondom de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er 42.501 huizen. De verdeling is als volgt: 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Het doorsnee gebruiksoppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €210.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €297.003. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit heeft als gevolg dat er niet veel aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Itens. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Itens?

Een huis in Súdwest-Fryslân kent een gem. verbruik van 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 kuub aardgas en 1800 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1740 kuub gas en 3460 kWh electriciteit). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Itens passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Itens?

Dit gebied kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente verblijven 89.987 mensen in 39.929 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Ten eerste bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Tevens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Itens?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Itens plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 8735.

Plaats een reactie