Woning kopen Kornwerderzand

Van plan om een woning te kopen in Kornwerderzand? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In en rondom deze plek heb je toegang tot allerhande voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook vind je in de directe omgeving een mooi en rustig natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er 42.501 woningen (65,1% koopwoning, 34,5% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €297.003. Op Woningassistent.nl bieden wij het woningaanbod in Kornwerderzand, adresgegevens van makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere kleine appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de basis verkoopprijs is €297.003.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals winkels, sportclubs, restaurants, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsKornwerderzand
Postcode8752
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Kornwerderzand maart 2024

Hieronder krijg je inzicht in het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Zoom verder in op vraagprijs, woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamersen meer onderwerpen zoals energieprestaties of aanwezigheid van een garage. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Via deze website bekijk je ook het woningaanbod Cornwerd, Makkum, Zurich, Pingjum en Witmarsum.

woning-te-koop-kornwerderzand

Een appartement kopen in Kornwerderzand

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Woonoppervlak tussen de 69 m2 & 95 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas en tevens 1800 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Kornwerderzand

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Wat betreft de nadelige aspecten: beperkte woonruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • Vloeroppervlakte tussen de 75 m2 – 111 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1160 kuub gas en +/- 2350 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Kornwerderzand is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 en 112 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2480 kWh stroom + 1300 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Kornwerderzand

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 124 m2 & 145 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2690 kWh stroom en 1300 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 en 192 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 elektra (kWh) & 1740 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Kornwerderzand

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan adviseren wij om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via platforms zoals Funda, Jaap.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Kornwerderzand zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Bij het bekijken van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! De koopakte kan dan opgesteld worden. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. D.m.v. het bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Kornwerderzand

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een passend koophuis. Deze expert heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van een aantal factoren. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder kan je aan de slag met gegevens van taxateurs en makelaars in Kornwerderzand en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Kornwerderzand helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Deze expert kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.950 en €3.300. In de volgende weergave check je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Kornwerderzand.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Kornwerderzand. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Kornwerderzand

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Kornwerderzand en net daarbuiten. Belangrijk detail: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Inboedelverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Wat kost gemiddeld een woning in Kornwerderzand kopen?

In de gemeente Súdwest-Fryslân vinden we circa 42.501 woonhuizen. Het gaat daarbij om 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €210.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €297.003. De woningmarkt is krap. Hierdoor kunnen we stellen dan het aanbod klein is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Kornwerderzand. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Kornwerderzand?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân kent een gem. verbruik van 1300 m3 gas en 2630 stroom (kWh). Een appartement is het meest zuinig (830 m3 per jaar aan gas en 1800 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis verbruikt de meeste energie (1740 m3 per jaar aan gas en 3460 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel bezitters van huizen te koop in Kornwerderzand passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonneboiler, zonnepanelen toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor gezinnen wonen in Kornwerderzand?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente leven 89.987 inwoners die we kunnen onderverdelen in 39.929 verschillende gezinnen. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,21 mensen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of social media. Hiervoor style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Kornwerderzand?

In deze regio zijn diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Kornwerderzand laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 8752.

Plaats een reactie