Woning kopen Witmarsum

Van plan om een woning te kopen in Witmarsum? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. Op korte afstand bestaan er diverse dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Tevens geniet je hier ook van een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente staan er 42.501 huizen (65,1% koophuis, 34,5% huurwoning). De gemiddelde verkoopprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €297.003. Op Woningassistent.nl check je het huidige woningaanbod in Witmarsum, adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €210.000, de gemiddelde huizenprijs is €297.003.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals natuurgebieden, sportclubs, scholen, openbaar vervoer, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsWitmarsum
Postcode8748
Netnummer0517 (+31517)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Witmarsum maart 2024

Bijgaand tref je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Zoom verder in op vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakte, aantal kamers, woningtype, woonoppervlakteen extra details als isolatie & parkeermogelijkheden. Bel of mail de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op onze website vind je ook huizen te koop in Pingjum, Zurich, Wons, Schraard en Longerhouw.

woning-te-koop-witmarsum

Appartement kopen in Witmarsum

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, zijn uitstekend bereikbaar, vaak gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 97 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas & 1800 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis te koop Witmarsum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Waardevaste investering.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 90 m2 – 106 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1160 kuub gas & 2350 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Witmarsum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 en 115 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh elektra & 1300 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Witmarsum

Een twee onder een kap betekent 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met voldoende beschutting. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 125 m2 en 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektriciteit & 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 147 m2 en 196 m2.
 • Verwachting: er wordt 3460 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) verbruikt

Samenvatting: een woning kopen in Witmarsum

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Pararius, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Witmarsum Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. D.m.v. woningwaarde, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld hoeveel je moet lenen en welke hypotheek geschikt is. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaars in Witmarsum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze huis-expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van een aantal factoren. Dit taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand kan je aan de slag met adressen van taxatie experts en makelaars in Witmarsum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Witmarsum geeft je passend en persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.950 & €2.550. In onderstaande lijst verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Witmarsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Witmarsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Witmarsum

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In de zoekmachine hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Witmarsum en omliggende plekken. Belangrijk detail: dit zijn alleen de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Internet en TV vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Witmarsum kopen?

In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er ruim 42.501 woningen. De verdeling is als volgt: 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. gebruiksoppervlakte van 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. De woningmarkt is vrij overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Witmarsum. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Witmarsum?

Een woning in Súdwest-Fryslân gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1300 m3 per jaar aan gas en 2630 kWh electriciteit. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (830 m3 gas en 1800 elektra (kWh). Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1740 m3 aan gas en 3460 stroom (kWh)). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Witmarsum passen duurzame investeringen zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, vloerisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Witmarsum?

Deze buurt is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente leven 89.987 inwoners in 39.929 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap begint het onderhandelen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in het voorlopige koopcontract en de akte van levering via een notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Witmarsum?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Witmarsum bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 8748.

Plaats een reactie