Woning kopen Makkum

Jouw volgende woning kopen in Makkum? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Friesland. In de regio zijn er voldoende faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Tevens geniet je hier ook van een bijzondere natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er 42.501 huizen (65,1% koop, 34,5% huurwoningen). De gemiddelde woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €297.003. Op Woningassistent.nl vind je het woningaanbod in Makkum, adresgegevens van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde woningprijs is €297.003.
 • In de buurt vind je volop opties zoals natuurgebieden, winkels, sportclubs, openbaar vervoer, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsMakkum
Postcode8754
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Makkum maart 2024

In het overzicht hieronder ontdek je de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Filter eenvoudig op aantal kamers, ligging, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijs, bouwjaaren meer onderwerpen zoals energieneutraal of de aanwezigheid van een kelder. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook woningen die te koop staan in Idsegahuizum, Piaam, Cornwerd, Kornwerderzand of Zurich.

woning-te-koop-makkum

Aanbod appartement kopen in Makkum

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn centraal gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, verbruiken niet al te veel energie en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: de woonoppervlakte is beperkt, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een fijne ligging en zeer levensloopbestendig.
 • Woonoppervlak tussen de 69 m2 & 101 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 830 m3 gas & 1800 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Makkum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt wat minder privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 84 m2 & 117 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1160 kuub gas & 2350 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Makkum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, in de zomer meer zonlicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijtjeswoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 81 m2 & 114 m2.
 • Schatting: er wordt 2480 kWh elektra + 1300 m3 gas ingekocht.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Makkum

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 134 m2 – 151 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektra & 1300 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 145 m2 en 191 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 elektra (kWh) & 1740 gas (m3) gebruikt.

In 5 stappen: een woning kopen in Makkum

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan raden wij aan om te beginnen met een financiële check. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als je inzicht hebt in wat je kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via woningzoeksites als Funda, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Pararius, Huislijn.nl, Jaap.nl kan je woningen te koop in Makkum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Door middel van de overeengekomen prijs, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In de laatste fase moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en taxateurs in Makkum

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een passend koophuis. Deze specialist onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een deskundige die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van vaste criteria. Het taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In het overzicht hieronder vind je adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Makkum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Makkum helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.400 en €2.900. In de opsomming hierna check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Makkum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Makkum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Makkum

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Makkum en in de buurt. Noemenswaardig: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Brandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost een woning in Makkum kopen?

In deze gemeente Súdwest-Fryslân vind je ongeveer 42.501 woningen. Het gaat om 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €210.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €297.003. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat er niet veel aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Makkum. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Makkum?

Een woonobject in Súdwest-Fryslân kent een gem. verbruik van 1300 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2630 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub gas p/jaar en 1800 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1740 kuub aardgas en 3460 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Makkum passen duurzame bronnen zoals zonneboiler, dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor huishoudens wonen in Makkum?

Deze regio is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente leven 89.987 personen die we kunnen onderverdelen in 39.929 huishoudens. Dit zijn 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 families zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,21 bewoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of je eigen netwerk. Daarbij style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Makkum?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Makkum laten uittekenen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 8754.

Plaats een reactie