Woning kopen Stavoren

Van plan om een woning te kopen in Stavoren? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de omgeving heb je toegang tot veel dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Tevens vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente heeft 42.501 woningen (65,1% koophuis, 34,5% huur). De prijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €297.003. Op deze pagina vind je het laatste woningaanbod in Stavoren, gegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleinere huizen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de doorsnee verkoopprijs is €297.003.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals restaurants, scholen, winkels, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsStavoren
Postcode8715
Netnummer0514 (+31514)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Stavoren maart 2024

Met onze huizenzoeker maak je kennis met het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Selecteer op ligging, perceeloppervlakte, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtypeen andere eigenschappen zoals woninglabel of en de aanwezigheid van een balkon. Bel of mail de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het woningaanbod Warns, Molkwerum, Hindeloopen, Workum & Bolsward.

woning-te-koop-stavoren

Appartementen te koop Stavoren

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, vaak gelegen op een centrale plek, in de regel gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn ook nog eens onderhoudsarm Vergeet niet: de ruimte is beperkt, een tuin ontbreekt vaak en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Gunstige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 105 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas en +/- 1800 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Stavoren

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: beperkte woonruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 88 m2 – 123 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1160 kuub gas en gem. 2350 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Stavoren is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 97 m2 & 111 m2.
 • Schatting: er wordt 2480 kWh stroom en 1300 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Stavoren

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Het is een heel ruim huis en veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 127 m2 & 141 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektra en 1300 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 151 m2 & 195 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3460 stroom (kWh) & 1740 gas (m3) gebruikt.

In 5 stappen: een woning kopen in Stavoren

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te weten. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Op het moment dat je weet wat je budget is kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl, Pararius, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Stavoren zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een bezichtiging. Door een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bieden op een woning

  Je bieding komt tot stand door de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan ga je de koopakte tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de koop te bevestigen. Aan de hand van aankoopwaarde, kosten koper, eigen geld en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Vervolgens teken je de akte van levering bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaars in Stavoren

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een geschikte woning. Hij of zij weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Zo’n taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bieden wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Stavoren en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Stavoren helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.500 – €3.250. In de lijst hierna vind je namen en adressen van financieel adviseurs in Stavoren.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Stavoren. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Stavoren

In maart 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Stavoren en omgeving. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Bekijk ook meer informatie over Hypotheekrente.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Stavoren kopen?

In de hele gemeente Súdwest-Fryslân zijn er 42.501 huizen. We maken onderscheid tussen 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. De gem. vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €297.003. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Stavoren. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Stavoren?

Een woonhuis in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 m3 per jaar aan gas en 2630 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub aardgas en 1800 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1740 m3 gas en 3460 electriciteit (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Stavoren passen duurzame oplossingen als dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, vloerisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Stavoren?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 89.987 mensen in 39.929 huishoudens. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of social media. Nu moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Hierna komen de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopakte en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Stavoren?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Stavoren plaatsen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 8715.

Plaats een reactie