Woning kopen Workum

Van plan om een woning te kopen in Workum? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. Op korte afstand zijn er meerdere voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Tevens kan je hier genieten van een prachtige natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. De gemeente herbergt in totaal 42.501 woningen (65,1% koopwoning, 34,5% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis is recent fors gestegen en komt nu uit op €297.003. Op dit woningportaal vind je het nieuwe woningaanbod in Workum, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vind hier zowel kleine appartementen en grote gezinswoningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €210.000, de gemiddelde huizenprijs is €297.003.
 • Je hebt hier toegang tot diverse voorzieningen zoals sportclubs, scholen, winkels, openbaar vervoer, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsWorkum
Postcode8711
Netnummer0515 (+31515)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Workum juli 2024

In deze lijst blader je door alle huizen die deze maand (juli 2024) te koop staan. Zoek specifiek o.b.v. vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, perceeloppervlakte, woningtypeen andere woningeigenschappen als energielabel & en de aanwezigheid van een balkon. Neem contact op met de verkoopmakelaar voor een bezichtigingsmoment. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Hindeloopen, Stavoren, Bolsward, Greonterp en IJlst.

woning-te-koop-workum

Appartement kopen in Workum

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn vaak gunstig gelegen, vaak gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Vergeet niet: het is allemaal wat kleiner, een tuin ontbreekt vaak en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 – 103 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en +/- 1800 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Workum

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 en 112 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1160 kuub gas en daarbij 2350 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Workum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 93 m2 – 130 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2480 kWh elektra en 1300 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Workum

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 121 m2 – 141 m2.
 • Verwachting: er wordt 2690 kWh stroom en 1300 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 & 197 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3460 elektriciteit (kWh) en 1740 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Workum

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je naar woningen gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via websites als Funda, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Pararius kan je woningen te koop in Workum Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Jouw bod bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Jij kunt ook informeren om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Controleer zorgvuldig of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van de woning in orde te maken. D.m.v. koopsom, kosten koper, eigen geld en directe verbouwkosten wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaars in Workum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een passend koophuis. Deze huis-expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van vaste criteria. Het taxatierapport is een vereiste bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel bieden wij adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Workum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Workum geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.300 & €3.050. In onderstaande lijst check je namen en adressen van financieel adviseurs in Workum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Workum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Workum

De afgelopen periode (juli 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Workum en omgeving. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Hypotheek oversluiten.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Workum kopen?

In deze gemeente Súdwest-Fryslân vind je ongeveer 42.501 huizen. Hierbij spreken we van 34.625 (65,1%) koophuizen en 7.876 (34,5%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Workum. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Workum?

Een huishouden in Súdwest-Fryslân gebruikt gemiddeld 1300 m3 gas en 2630 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub gas p/jaar en 1800 stroom (kWh). Een vrijstaande villa gebruikt vaak het meeste energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3460 kWh electriciteit). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Workum passen duurzame producten zoals warmtepomp, dakisolatie, zonneboiler, dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor type families wonen in Workum?

Deze gemeente kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente zijn 89.987 inwoners in 39.929 huishoudens. Dit zijn 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 gezinnen zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,21 mensen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of social media. Ook style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Nu krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan volgen nog de koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Workum?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Workum zetten. Informeer bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 8710, 8711.

Plaats een reactie