Woning kopen Zuidlaren

Plannen om een woning te kopen in Zuidlaren? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Drenthe. In en rondom deze plek bestaan er diverse faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een mooi en rustig natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente biedt 14.596 huizen (76,5% koop, 23% huurwoningen). De gemiddelde transactieprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €411.599. Op dit woningplatform blader je door het actuele woningaanbod in Zuidlaren, adressen van kantoren als aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Bovendien bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Drenthe.
 • Er is een mix van starterswoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €288.000, de gemiddelde prijs van een woning is €411.599.
 • In de directe omgeving zijn diverse faciliteiten zoals restaurants, sportclubs, scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteTynaarlo
PlaatsZuidlaren
Postcode9471
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)33.887
Aantal huishoudens14.306
Aantal huishoudens met kinderen5.144
Gemiddelde huishoudensgrootte2,3
Aantal woningen14.596
Aantal koopwoningen12.892
Aantal huurwoningen1.704
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€288.000
Gemiddelde verkoopprijs€411.599
Gemiddeld gasverbruik1570 m3
Gemiddeld stroomverbruik2930 kWh

Woningaanbod Zuidlaren maart 2024

In ons overzicht tref je de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Zoek op woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakte, ligging, woonoppervlakte, vraagprijsen meer onderwerpen zoals isolatie en aanwezigheid van parkeerplaats. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in De Groeve, Zuidlaarderveen, Schipborg, Annen en Anloo.

woning-te-koop-zuidlaren

Aanbod appartement kopen in Zuidlaren

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de basis gelijkvloers, hebben lage stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Minpunten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en zeer levensloopbestendig.
 • Woonoppervlak tussen de 61 m2 – 95 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 940 m3 gas en doorgaans 1980 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Zuidlaren

Een tussenwoning is een woningtype is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat maakt dat het een veilige investering is. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 90 m2 & 124 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1260 kuub gas en gem. 2390 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in Zuidlaren is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 en 126 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2470 kWh elektriciteit & 1400 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Zuidlaren

Een twee onder een kap wil zeggen 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 125 m2 & 151 m2.
 • Verwachting: er wordt 2970 kWh stroom + 1520 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 en 200 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3620 elektra (kWh) & 2020 gas (m3) gebruikt.

Stappenplan: een woning kopen in Zuidlaren

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het gebruikelijk om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Als hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Vbo.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Zuidlaren zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden zal afhangen van de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis in orde te maken. Op basis van het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en taxateurs in Zuidlaren

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het aankopen van een woning. Deze specialist zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van een aantal factoren. Een taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel bieden wij namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Zuidlaren en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Zuidlaren geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.950 en €3.000. In het schema hier tref je gegevens van financieel adviseurs in Zuidlaren.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zuidlaren. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Zuidlaren

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Zuidlaren en omgeving. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer informatie over Duurzame woning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Zuidlaren kopen?

In en rondom de gemeente Tynaarlo zijn er ruim 14.596 huizen. Het gaat daarbij om 12.892 (76,5%) koopwoningen en 1.704 (23%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 144 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €288.000 en de gem. marktprijs is €411.599. De woningmarkt is vrij overspannen. Hierdoor kunnen we stellen dan er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Zuidlaren. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Zuidlaren?

Een woonhuis in Tynaarlo gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1570 m3 per jaar aan gas en 2930 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (940 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1980 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (2020 m3 per jaar aan gas en 3620 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Zuidlaren passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Zuidlaren?

Dit buurtschap kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 33.887 mensen in 14.306 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 4.209 eenpersoonshuishoudens, 4.953 gezinnen zonder kinderen en 5.144 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,3 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen van NVM of via bekenden, vrienden en familie. Hiervoor ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Zuidlaren?

In deze buurt zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Zuidlaren bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.tynaarlo.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9470, 9471, 9472.

Plaats een reactie