Woning kopen Menaam

Snel een woning kopen in Menaam? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de omgeving heb je toegang tot meerdere dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Bovendien is er vlakbij een prachtige natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 21.376 huizen (67,3% koopwoning, 32,5% huurhuizen). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €247.730. Op deze informatieve website vind je het laatste woningaanbod in Menaam, gegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van kleine appartementen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €173.000, de gemiddelde verkoopprijs is €247.730.
 • In de regio zijn veel opties zoals sportclubs, scholen, natuurgebieden, kinderopvang, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWaadhoeke
PlaatsMenaam
Postcode9036
Netnummer0518 (+31518)
Inwoners (gemeente)46.090
Aantal huishoudens20.299
Aantal huishoudens met kinderen6.817
Gemiddelde huishoudensgrootte2,23
Aantal woningen21.376
Aantal koopwoningen19.180
Aantal huurwoningen2.196
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€173.000
Gemiddelde verkoopprijs€247.730
Gemiddeld gasverbruik1370 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Menaam mei 2024

In deze lijst tref je het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als bouwjaar, ligging, vraagprijs, woningtype, woonoppervlakte, aantal kamersen relevante factoren als woninglabel & aanwezigheid van een garage. Interesse? Mail of bel de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het huizenaanbod in Slappeterp, Ingelum, Dronryp, Marsum en Deinum.

woning-te-koop-menaam

Aanbod appartement kopen in Menaam

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, zijn uitstekend bereikbaar, meestal gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Vergeet niet: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 99 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 780 m3 gas en doorgaans 1760 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Menaam

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 117 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1180 kuub gas en +/- 2330 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Menaam is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 80 m2 & 117 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2400 kWh elektra & 1280 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Menaam

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 135 m2 en 150 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2520 kWh stroom en 1260 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 en 191 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3400 elektriciteit (kWh) en 1720 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Menaam

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Huislijn.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Menaam Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor het bezichtigen van het huis. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden komt tot stand door de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk goed of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. Gebaseerd op het bod, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel jij minimaal moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaardijen in Menaam

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een passend koophuis. Deze specialist kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de marktwaarde van een object berekend na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is verplicht voor de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel tonen wij gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Menaam en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een professionele hypotheekadviseur in Menaam geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 en €2.700. In onderstaande lijst bieden we gegevens van financieel adviseurs in Menaam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Menaam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Menaam

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In de zoekmachine hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Menaam en omliggende plekken. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Opstalverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is een woning in Menaam kopen?

In de gemeente Waadhoeke registreren wij 21.376 woonhuizen. Het gaat om 19.180 (67,3%) koophuizen en 2.196 (32,5%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €173.000 en de gem. marktprijs is €247.730. De woningmarkt is krap. Dat wil zeggen dat dat je niet veel te kiezen hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Menaam. De doorlooptijd van een woning is kort en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Menaam?

Een woonobject in Waadhoeke gebruikt gemiddeld 1370 kuub gas p/jaar en 2720 kWh electriciteit. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (780 m3 per jaar aan gas en 1760 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (1720 kuub aardgas en 3400 kWh stroom). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Menaam passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Menaam?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente leven 46.090 personen in 20.299 verschillende gezinnen. Hier wonen 6.793 eenpersoonshuishoudens, 6.689 huishoudens zonder kinderen en 6.817 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,23 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Populaire kanalen zijn Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Hiervoor zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en leg je bezichtigen vast in de agenda. Nu begint het onderhandelen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor de koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Menaam?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Menaam laten ontwerpen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.waadhoeke.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 9036.

Plaats een reactie