Woning kopen Ilpendam

Snel een woning kopen in Ilpendam? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Noord-Holland. In de regio zijn er diverse dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Verder is er vlakbij een groen park en natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er in totaal 7.411 huizen (69,2% koopwoning, 30,7% huur). De koopsom van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €498.206. Op dit huizenportaal bieden wij het recente woningaanbod in Ilpendam, namen en adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekadviseurs. Tevens lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Noord-Holland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kamers, appartementen en luxe villa’s.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €359.000, de doorsnee verkoopprijs is €498.206.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals natuurgebieden, sportclubs, winkels, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteWaterland
PlaatsIlpendam
Postcode1452
Netnummer020 (+3120)
Inwoners (gemeente)17.424
Aantal huishoudens7.558
Aantal huishoudens met kinderen2.769
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen7.411
Aantal koopwoningen6.276
Aantal huurwoningen1.135
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€359.000
Gemiddelde verkoopprijs€498.206
Gemiddeld gasverbruik1340 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Ilpendam mei 2024

Bijgaand bieden we optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, perceeloppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, ligging, woningtypeen meer onderwerpen zoals energieneutraal en de aanwezigheid van een kelder. Je kunt direct contact zoeken met de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook huizen die te koop staan in Watergang, Wijdewormer, Purmerland, Oude Meer en Aalsmeerderbrug.

woning-te-koop-ilpendam

Aanbod appartement kopen in Ilpendam

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, vaak gelegen op een centrale plek, bijna altijd gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en de VvE doet het onderhoud. Aandachtspunten zijn: het is allemaal wat kleiner, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Goede ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 61 m2 en 98 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 840 m3 gas en tevens 1930 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Ilpendam

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 71 m2 & 113 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1180 kuub gas en +/- 2880 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Ilpendam is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt meer privacy, minder last van schaduw en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 & 115 m2.
 • Schatting: er wordt 3010 kWh stroom en 1410 m3 gas ingekocht.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Ilpendam

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Nadelen zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 131 m2 & 155 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3280 kWh stroom & 1530 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en om de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 152 m2 & 201 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3900 elektriciteit (kWh) & 1960 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Ilpendam

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Ilpendam Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod komt tot stand door de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze professional zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Kijk goed of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. De financiering definitief rondmaken

  De volgende stap is om de financiering van de woning af te handelen. Door middel van de overeengekomen prijs, kosten koper, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en toekomstige verbouwingen wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaardijen in Ilpendam

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een geschikte woning. Deze deskundige kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een specialist die de waarde van een woning bepaalt op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel bekijk je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Ilpendam en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een professionele hypotheekadviseur in Ilpendam helpt je van A tot Z bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Een deskundig financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.700 & €2.700. In onderstaande lijst bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Ilpendam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ilpendam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Ilpendam

Recent (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Ilpendam en in de buurt. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Airco.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost nu een woning in Ilpendam kopen?

In de hele gemeente Waterland vinden we circa 7.411 woningen. Hierbij spreken we van 6.276 (69,2%) koopwoningen en 1.135 (30,7%) huurhuizen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 128 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €359.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €498.206. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ilpendam. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Ilpendam?

Een woonobject in Waterland heeft een verbruik van gemiddeld 1340 m3 gas voor verwarming en warm water en 2970 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (840 m3 per jaar aan gas en 1930 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt vaak het meeste energie (1960 m3 aan gas en 3900 kWh elektra). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Ilpendam passen duurzame bronnen zoals zonnepanelen, dakisolatie, dubbel glas, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om de energienota te drukken.

Welk type huishoudens wonen in Ilpendam?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente zijn 17.424 inwoners die we kunnen onderverdelen in 7.558 verschillende gezinnen. Hier wonen 2.334 eenpersoonshuishoudens, 2.455 huishoudens zonder kinderen en 2.769 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 bewoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of social media. Tevens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Ilpendam?

In de omgeving vind je diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Ilpendam bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.waterland.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 1452.

Plaats een reactie