Woning kopen Waterland

Van plan om een woning te kopen in Waterland? Het is een gezellige plaats in de provincie Noord-Holland. In deze levendige buurt zijn er veel voorzieningen als winkels, OV en scholen. In aanvulling daarop ontdek je hier een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In totaal zijn er in deze gemeente 7.411 huizen (69,2% koophuis, 30,7% huur). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €498.206. Op dit woningplatform bekijk je het beschikbare woningaanbod in Waterland, adresgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Noord-Holland.
 • Er is een mix van kleine appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €359.000, de gemiddelde prijs van een woning is €498.206.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, winkels, kinderopvang, scholen.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteWaterland
Postcode1141
Netnummer020 (+3120)
Inwoners (gemeente)17.424
Aantal huishoudens7.558
Aantal huishoudens met kinderen2.769
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen7.411
Aantal koopwoningen6.276
Aantal huurwoningen1.135
Gemiddelde woonoppervlakte128 m2
Gemiddelde WOZ€359.000
Gemiddelde verkoopprijs€498.206
Gemiddeld gasverbruik1340 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Waterland juni 2024

In het overzicht hieronder maak je kennis met alle huizen die te koop staan in juni 2024. Filter eenvoudig op bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtype, ligging, perceeloppervlakteen additionele aspecten als energielabel of parkeermogelijkheden. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Amstelveen, Ouder-Amstel, Edam-Volendam, Landsmeer & Diemen.

woning-te-koop-waterland

Studio of appartement kopen in Waterland

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een prettige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 97 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 840 m3 gas en +/- 1930 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Waterland

Een tussenwoning is een woningtype gelegen in een blok van meerdere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 & 122 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1180 kuub gas en 2880 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Waterland is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 en 129 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3010 kWh elektra en 1410 m3 gas verbruikt

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Waterland

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 127 m2 & 148 m2.
 • Verwachting: er wordt 3280 kWh stroom + 1530 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 141 m2 en 196 m2.
 • Verwachting: er wordt 3900 elektra (kWh) + 1960 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Waterland

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je huizen gaat bekijken dan is het het beste om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zodra je weet wat je kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Waterland Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Loop na of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de woning af te handelen. Op basis van het biedbedrag, kosten koper, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en toekomstige verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en taxateurs in Waterland

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de onderstaande tabel bekijk je adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Waterland en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een professionele hypotheekadviseur in Waterland helpt je van A tot Z bij het vinden van een goede hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.750 – €2.600. In de opsomming hierna check je adressen van financieel adviseurs in Waterland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Waterland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Waterland

Deze maand (juni 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze omgeving. In de tool hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Waterland en direct omgeving. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Waterland kopen?

In de hele gemeente Waterland vinden we circa 7.411 woningen. Het gaat daarbij om 6.276 (69,2%) koopwoningen en 1.135 (30,7%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 128 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €359.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €498.206. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit heeft als gevolg dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Waterland. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Waterland?

Een woning in Waterland heeft een verbruik van gemiddeld 1340 kuub aardgas en 2970 kWh stroom. Een appartement is het meest zuinig (840 kuub aardgas en 1930 electriciteit (kWh). Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1960 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3900 kWh electriciteit). Veel eigenaren van huizen te koop in Waterland passen duurzame producten zoals warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Waterland?

Dit gebied is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 17.424 personen in 7.558 verschillende gezinnen. Het gaat om 2.334 eenpersoonshuishoudens, 2.455 huishoudens zonder kinderen en 2.769 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,29 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste plaats denk je na over de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Nu maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de volgende stap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Waterland?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Waterland realiseren. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.waterland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 1153.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie