Woning kopen Alphen

Jouw aanstaande woning kopen in Alphen? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Gelderland. Op korte afstand heb je toegang tot voldoende dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Bovendien tref je hier een prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 8.375 huizen (71% koopwoning, 28,8% huur, particulier en woningcorporaties). De huizenprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €401.160. Op deze pagina check je het woningaanbod in Alphen, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Gelderland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleinere huizen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €271.000, de doorsnee verkoopprijs is €401.160.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals winkels, scholen, sportclubs, natuurgebieden, restaurants.
ProvincieProvincie Gelderland
GemeenteWest Maas en Waal
PlaatsAlphen
Postcode6626
Netnummer0487 (+31487)
Inwoners (gemeente)19.324
Aantal huishoudens8.303
Aantal huishoudens met kinderen2.916
Gemiddelde huishoudensgrootte2,3
Aantal woningen8.375
Aantal koopwoningen7.184
Aantal huurwoningen1.191
Gemiddelde woonoppervlakte158 m2
Gemiddelde WOZ€271.000
Gemiddelde verkoopprijs€401.160
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik3280 kWh

Woningaanbod Alphen april 2024

In ons overzicht bekijk je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, ligging, aantal kamers, vraagprijs, perceeloppervlakte, woningtypeen extra details als zuinigheid en rolstoelvriendelijk. Bel of mail de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook huizen te koop in Maasbommel, Altforst, Heerewaarden, Dreumel en Bergharen.

woning-te-koop-alphen

Eigen appartement kopen in Alphen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en gemakkelijk in onderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 96 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 920 m3 gas en +/- 2190 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Alphen

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Nadelen zijn: weinig ruimte in en rondom huis en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 74 m2 – 118 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1010 kuub gas + 2500 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Alphen is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een grotere kavel, je hebt veel meer vrijheid, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt vaak de auto goed parkeren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 100 m2 – 118 m2.
 • Schatting: er wordt 2620 kWh stroom & 1140 m3 gas afgenomen.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Alphen

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 130 m2 & 141 m2.
 • Verwachting: er wordt 3190 kWh elektra + 1390 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je bent lekker op jezelf: van de buren zul je niet veel vernemen. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 144 m2 – 200 m2.
 • Er wordt gemiddeld 4200 stroom (kWh) + 1960 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Alphen

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat het duidelijk is wat jouw bestedingsruimte is kun je online naar woningen zoeken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Via websites als Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Huispedia, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Alphen Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding bereken je door te kijken naar de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze specialist gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning in orde te maken. A.d.h.v. aankoopwaarde, kosten koper (k.k.), spaartegoeden en een bouwdepot voor verbouwing ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Alphen

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en kopen van een huis. Deze professional onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning bepaalt op basis van een aantal factoren. Een dergelijk taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Bijgaand kan je aan de slag met namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Alphen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Alphen geeft je natuurlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.700 – €3.300. In de volgende weergave bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Alphen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Alphen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Alphen

Deze maand (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In de tool hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Alphen en omliggende plekken. Let op: dit zijn alleen de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer informatie over Glasvezel vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Alphen kopen?

In de buurt van de gemeente West Maas en Waal zijn er ruim 8.375 woonhuizen. Het gaat om 7.184 (71%) koopwoningen en 1.191 (28,8%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 158 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €271.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €401.160. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat maakt dan de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Alphen. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Alphen?

Een woonobject in West Maas en Waal gebruikt gemiddeld 1460 m3 gas en 3280 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (920 m3 gas en 2190 elektra (kWh). Een vrijstaande villa is topverbruiker qua energie (1960 m3 aan gas en 4200 kWh elektra). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Alphen passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Alphen?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente wonen 19.324 inwoners die we kunnen onderverdelen in 8.303 verschillende huishoudens. Hier wonen 2.403 eenpersoonshuishoudens, 2.984 gezinnen zonder kinderen en 2.916 gezinnen met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,3 bewoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Aan het begin denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en maak je afspraken voor een rondleiding. Vervolgens krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan teken je de koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Alphen?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Alphen bouwen of laten bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.westmaasenwaal.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 6626.

Plaats een reactie