Woning kopen Grootegast

Ga je een woning kopen in Grootegast? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Groningen. Op korte afstand heb je toegang tot allerhande faciliteiten als winkels, OV en scholen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente staan er 27.494 huizen (71,7% koop, 28% huur). De gemiddelde transactieprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €303.468. Op Woningassistent.nl bekijk je het actuele woningaanbod in Grootegast, adressen van kantoren als makelaardijen, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Groningen.
 • Je hebt de keuze uit bovenwoningen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €220.000, de gemiddelde prijs van een woning is €303.468.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals sportclubs, scholen, kinderopvang, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsGrootegast
Postcode9861
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Grootegast maart 2024

Hieronder tref je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, woningtype, aantal kamers, bouwjaaren additionele aspecten als isolatie of en de aanwezigheid van een tuin. Bel of mail de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Bekijk ook het actuele woningaanbod in Sebaldeburen, Doezum, Munnekezijl, Warfstermolen en Burum.

woning-te-koop-grootegast

Een appartement kopen in Grootegast

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en de VvE doet het onderhoud. Minpunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en lagere woonlasten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 – 93 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 790 m3 gas en doorgaans 1810 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Grootegast

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 86 m2 en 105 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1220 kuub gas + 2370 kWh aan stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in Grootegast is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeshuis en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 97 m2 en 129 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2480 kWh elektriciteit + 1350 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Grootegast

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Nadelen zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 130 m2 en 141 m2.
 • Verwachting: er wordt 2870 kWh elektra + 1380 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 146 m2 en 192 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3590 elektra (kWh) + 1910 gas (m3)afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Grootegast

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het gebruikelijk om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Zodra je weet wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via woningzoeksites als Funda, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl, Huispedia kan je vrijwel alle woningen te koop in Grootegast zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod zal afhangen van de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De gezamenlijke koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  Als laatste is het tijd om de financiering te bevestigen. Door middel van het geaccepteerde bod, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen berekent de adviseur hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Grootegast

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van een aantal factoren. Een taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Grootegast en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Grootegast geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.550 – €2.800. In de volgende weergave check je adressen van financieel adviseurs in Grootegast.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Grootegast. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Grootegast

In maart 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Grootegast en net daarbuiten. Let op: dit zijn puur vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Overlijdensrisicoverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe duur is gemiddeld een woning in Grootegast kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Westerkwartier bestaan er circa 27.494 woonhuizen. Dit zijn 24.718 (71,7%) koopwoningen en 2.776 (28%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 159 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €220.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €303.468. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Grootegast. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het energieverbruik van woningen in Grootegast?

Een woonhuis in Westerkwartier kent een gem. verbruik van 1520 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2950 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (790 m3 aan gas en 1810 kWh elektra. Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (1910 kuub gas en 3590 elektra (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Grootegast passen duurzame verwarmingsbronnen als zonnepanelen, dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type huishoudens wonen in Grootegast?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente wonen 63.329 mensen die we kunnen onderverdelen in 26.371 gezinnen. Dat betreffen 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 families zonder kinderen en 10.037 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,36 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste denk je na over de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open huis dag of social media en marktplaats. Hiervoor zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. In de volgende stap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je afspraken vast in de koopakte en de notariële leveringsakte. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Grootegast?

In deze regio vind je diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Grootegast realiseren. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 9860, 9861.

Plaats een reactie