Woning kopen Burum

Jouw ideale woning kopen in Burum? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije buurt bestaan er voldoende voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Ook ontdek je hier een bijzondere natuur waar je echt tot rust kan komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 20.690 huizen (66,4% koop, 33% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €253.816. Op deze pagina check je het woningaanbod in Burum, namen en adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van benedenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde prijs van een woning is €253.816.
 • In deze buurt vind jij veel opties zoals sportclubs, openbaar vervoer, natuurgebieden, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsBurum
Postcode9851
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Burum mei 2024

In het schema hierna ontdek je alle huizen die te koop staan in mei 2024. Zoek specifiek o.b.v. vraagprijs, ligging, aantal kamers, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaaren additionele aspecten als energieprestaties en rolstoelvriendelijk. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een snelle bezichtiging Bekijk ook woningen die te koop staan in Warfstermolen, Munnekezijl, Visvliet, Pieterzijl en Grijpskerk.

woning-te-koop-burum

Appartement kopen in Burum

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Deze studio’s zijn voordelig, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Belangrijke nadelen: het is een relatief kleine woning, je hebt meestal geen eigen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle faciliteiten om de hoek en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 95 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 890 m3 gas en 1770 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Burum

Een tussenwoning is een woningtype die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 75 m2 & 115 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1180 kuub gas en doorgaans 2140 kWh stroomverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Burum is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeswoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 113 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2230 kWh elektra + 1290 m3 gas gebruikt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Burum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 130 m2 & 149 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2430 kWh stroom & 1310 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 151 m2 – 204 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3280 stroom (kWh) en 1740 gas (m3) gebruikt.

In 5 stappen: een woning kopen in Burum

 1. Mijn maximale hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Burum Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Check altijd of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het tijd om de financiering van de woning af te ronden. D.m.v. aankoopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en een bouwdepot voor verbouwing wordt voor jou berekend hoeveel je moet lenen en welke hypotheek daarbij past. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Burum

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het aankopen van een woning. Deze persoon onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van een woning bepaalt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Zo’n taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel tref je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Burum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Burum helpt je bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.800 & €3.200. In de tabel hieronder tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Burum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Burum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Burum

Afgelopen maand (mei 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze regio. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Burum en net daarbuiten. Belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Brandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Burum kopen?

In de hele gemeente Noardeast-Fryslân bestaan er circa 20.690 woningen. Dit zijn 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €172.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €253.816. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat maakt dan dat je niet veel te kiezen hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Burum. Je moet er heel snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Burum?

Een huishouden in Noardeast-Fryslân heeft een verbruik van gemiddeld 1420 m3 per jaar aan gas en 2640 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (890 m3 gas voor verwarming en warm water en 1770 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1740 m3 aan gas en 3280 kWh electriciteit). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Burum passen duurzame producten zoals dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Burum?

Deze omgeving kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente leven 45.228 personen in 19.440 huishoudens. Wat meer specifiek: 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 gezinnen zonder kinderen en 6.901 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,29 personen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Maak gebruik van Funda, Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Daarna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een passend bod ontvangen? Dan teken je de koopakte en de notariële overdrachtsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Burum?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Burum laten uittekenen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 9851.

Plaats een reactie