Woning kopen Lauwerzijl

Jouw ideale woning kopen in Lauwerzijl? Het is een geweldige plek in de provincie Groningen. In de nabije buurt heb je toegang tot meerdere voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarbij vind je in de directe omgeving mooie natuurgebieden voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 27.494 huizen (71,7% koopwoning, 28% huurhuizen). De gemiddelde verkoopprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €303.468. Op dit huizenplatform bekijk je het beschikbare woningaanbod in Lauwerzijl, namen en adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Groningen.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. benedenwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €220.000, de basis verkoopprijs is €303.468.
 • In de regio vind je volop opties zoals natuurgebieden, winkels, restaurants, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsLauwerzijl
Postcode9885
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Lauwerzijl april 2024

Met onze woningzoeker blader je door alle woningen die in april 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van ligging, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtypeen relevante factoren als duurzaamheid of en de aanwezigheid van een balkon. Interesse? Mail of bel de verkoopmakelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Saaksum, Ezinge, Niehove, Oldehove of Den Ham.

woning-te-koop-lauwerzijl

Een appartement kopen in Lauwerzijl

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Deze studio’s zijn voordelig, je vind ze veel in het centrum, bijna altijd gelijkvloers, hebben lage stookkosten en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: het is een relatief kleine woning, een tuin ontbreekt vaak en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Centraal gelegen en geen tuinonderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 & 105 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 790 m3 gas en tevens 1810 kWh stroom.

Rijtjeshuis te koop Lauwerzijl

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn doorgaans een goede investering. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Waardevaste investering.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 – 113 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1220 kuub gas + 2370 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Lauwerzijl is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt meer groen om de woning, je hebt iets meer beschutting, meer lichtinval en je kunt vaak de auto goed parkeren. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 90 m2 & 118 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh elektra & 1350 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Lauwerzijl

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. De aanneemsom deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Nadelen zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 122 m2 – 149 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2870 kWh elektriciteit & 1380 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 en 194 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3590 elektriciteit (kWh) & 1910 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Lauwerzijl

 1. Mijn maximale hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het het beste om te beginnen met een financiële check. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. In de situatie dat hij een goede calculatie heeft wat je kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via concepten als Funda, en ook Vbo.nl, Huispedia, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Lauwerzijl zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod bepaal je op basis van de marktwaarde en de bestedingsruimte qua lening. Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. Op basis van aankoopwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen middelen en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in Lauwerzijl

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en kopen van een huis. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van verschillende thema’s. Zo’n taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tonen wij adressen van taxatie specialisten en makelaars in Lauwerzijl en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Lauwerzijl geeft je persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.700 – €2.600. In de lijst hierna verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Lauwerzijl.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Lauwerzijl. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Lauwerzijl

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Lauwerzijl en in de buurt. Noemenswaardig: je vindt alleen de vraagprijs, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Hoekwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Lauwerzijl kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Westerkwartier registreren wij 27.494 woonhuizen. Het gaat om 24.718 (71,7%) koophuizen en 2.776 (28%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 159 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €220.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €303.468. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit betekent dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Lauwerzijl. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Lauwerzijl?

Een huis in Westerkwartier heeft een verbruik van gemiddeld 1520 kuub gas en 2950 electriciteit (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (790 m3 gas en 1810 elektra (kWh). Een vrijstaande woning heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1910 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3590 elektra (kWh)). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Lauwerzijl passen duurzame artikelen zoals dubbel glas, warmtepomp, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Lauwerzijl?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 63.329 inwoners die we kunnen onderverdelen in 26.371 gezinnen. Dit zijn 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 huishoudens zonder kinderen en 10.037 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,36 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hiervoor maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. een mooi bod ontvangen? Dan teken je de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Lauwerzijl?

In deze regio zijn er verschillende bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Lauwerzijl plaatsen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9885.

Plaats een reactie