Woning kopen Saaksum

Plannen om een woning te kopen in Saaksum? Het is een gezellige plaats in de provincie Groningen. In de buurt heb je diverse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook is er vlakbij een mooi en rustig natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 27.494 woningen (71,7% koophuis, 28% huurhuizen). De gemiddelde prijs van een huis neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €303.468. Op dit woningplatform vind je het huidige woningaanbod in Saaksum, gegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €220.000, de gemiddelde huizenprijs is €303.468.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals natuurgebieden, sportclubs, winkels, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsSaaksum
Postcode9886
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Saaksum mei 2024

In het overzicht hieronder bekijk je alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Selecteer op vraagprijs, woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamersen extra details als duurzaamheid & parkeermogelijkheden. Neem contact op met het makelaarskantoor en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Ezinge, Feerwerd, Lauwerzijl, Niehove & Oldehove.

woning-te-koop-saaksum

Appartement kopen in Saaksum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, kennen goede bereikbaarheid, vaak gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en de VvE doet het onderhoud. Niet vergeten: het is allemaal wat kleiner, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Goede ligging en een gunstige aanschafprijs.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 62 m2 – 95 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 790 m3 gas en daarbij 1810 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Saaksum

Een tussenwoning is een woningtype die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: een kleine achtertuin en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 71 m2 en 115 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1220 kuub gas en 2370 kWh elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

De betekenis van een hoekhuis in Saaksum is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 & 128 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2480 kWh stroom & 1350 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Saaksum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 121 m2 – 151 m2.
 • Verwachting: er wordt 2870 kWh stroom + 1380 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt een groot gevoel van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 & 194 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3590 stroom (kWh) + 1910 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Saaksum

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan adviseren wij om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Jaap.nl kan je razendsnel woningen te koop in Saaksum Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Wat jij wil bieden stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze persoon zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de woning te bevestigen. Op basis van aankoopsom, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. Afsluitend maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en taxateurs in Saaksum

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze woningdeskundige heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een specialist die de marktwaarde van een object berekend na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tref je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Saaksum en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Saaksum geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur loopt jouw financiële situatie door en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.450 en €3.000. In het schema hier bekijk je gegevens van financieel adviseurs in Saaksum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Saaksum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Saaksum

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Saaksum en omliggende plekken. Belangrijk: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over 2-onder-1-kap.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is een woning in Saaksum kopen?

In de buurt van de gemeente Westerkwartier registreren wij 27.494 woonhuizen. Het gaat om 24.718 (71,7%) koopwoningen en 2.776 (28%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 159 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €220.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €303.468. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat wil zeggen dat er maar beperkt aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Saaksum. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Saaksum?

Een woonobject in Westerkwartier gebruikt gemiddeld 1520 m3 per jaar aan gas en 2950 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (790 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1810 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1910 m3 per jaar aan gas en 3590 kWh electriciteit). Veel bezitters van huizen te koop in Saaksum passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Saaksum?

Dit buurtschap kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente leven 63.329 mensen in 26.371 verschillende gezinnen. Dat betreffen 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 huishoudens zonder kinderen en 10.037 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,36 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Aan het begin bepaal je de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Hiervoor maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen inplannen. In de vervolgstap begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Saaksum?

In deze streek vind je diverse bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Saaksum bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9886.

Plaats een reactie