Woning kopen Lutjegast

Van plan om een woning te kopen in Lutjegast? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Groningen. In de omgeving bestaan er allerhande voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Bovendien kan je hier genieten van een mooi en rustig natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 27.494 woningen (71,7% koophuis, 28% huur). De prijs van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €303.468. Op dit woningportaal tonen wij het actuele woningaanbod in Lutjegast, namen en adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Groningen.
 • Er is een mix van rijwoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €220.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €303.468.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals sportclubs, scholen, natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsLutjegast
Postcode9866
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Lutjegast maart 2024

In het overzicht hieronder ontdek je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Zoek specifiek o.b.v. woningtype, ligging, woonoppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, perceeloppervlakteen extra details als isolatie of parkeermogelijkheden. Neem contact op met de verkopende makelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Stroobos, Gerkesklooster, Opende, Kornhorn en Doezum.

woning-te-koop-lutjegast

Studio of appartement kopen in Lutjegast

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, hebben een zeer goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en de VvE doet het onderhoud. Wat wel geldt: het is een relatief kleine woning, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en zeer betaalbaar.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 – 102 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 790 m3 gas en gem. 1810 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Lutjegast

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 78 m2 en 117 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1220 kuub gas en 2370 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Lutjegast is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 & 123 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2480 kWh stroom & 1350 m3 gas ingekocht.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Lutjegast

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 129 m2 en 145 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2870 kWh stroom & 1380 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Belangrijkste voordelen: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 – 202 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3590 elektriciteit (kWh) & 1910 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Lutjegast

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan adviseren wij om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Wanneer het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Huislijn.nl, Jaap.nl, Pararius, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Lutjegast Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze specialist kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Check altijd of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. Aan de hand van aankoopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen middelen en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In de laatste fase ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaars in Lutjegast

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze deskundige zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de waarde van een woning bepaalt door te kijken naar diverse aspecten. Dit taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel bekijk je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Lutjegast en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Lutjegast helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.900 & €3.300. In de opsomming hierna verstrekken we namen en adressen van financieel adviseurs in Lutjegast.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Lutjegast. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Lutjegast

Deze maand (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Lutjegast en omgeving. Let op: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Check ook meer details over Bedrijfspand.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Lutjegast kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Westerkwartier zijn er ruim 27.494 huizen. Hierbij spreken we van 24.718 (71,7%) koophuizen en 2.776 (28%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 159 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €220.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €303.468. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat wil zeggen dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Lutjegast. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Lutjegast?

Een woonobject in Westerkwartier gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1520 m3 aan gas en 2950 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (790 kuub gas en 1810 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1910 m3 aan gas en 3590 kWh electriciteit). Veel eigenaren van huizen te koop in Lutjegast passen duurzame investeringen zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp toe om hun energierekening te verlagen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Lutjegast?

Deze gemeente kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente zijn 63.329 personen in 26.371 huishoudens. Er wonen 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 huishoudens zonder kinderen en 10.037 families met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,36 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Allereerst bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. Ook maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en ga je bezichtigingen plannen. Als dat allemaal gelukt is kunnen huizenzoekers een bod doen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan leg je alles vast in het voorlopige koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Lutjegast?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels met woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Lutjegast bouwen. Neem contact op met de gemeente (www.westerkwartier.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 9866.

Plaats een reactie