Woning kopen Gerkesklooster

Alles weten over woning kopen in Gerkesklooster? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de omgeving vind je uiteenlopende voorzieningen als winkels en scholen. Ook ontdek je hier een bijzondere natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. De gemeente biedt 12.181 huizen (63,8% koop, 36,2% huurwoning). De gemiddelde prijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €295.024. Op deze website tonen wij het actuele woningaanbod in Gerkesklooster, adresgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere kleine appartementen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €191.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €295.024.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
PlaatsGerkesklooster
Postcode9873
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Gerkesklooster april 2024

Met onze huizenzoeker check je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Zoek specifiek o.b.v. vraagprijs, ligging, woningtype, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, aantal kamersen additionele aspecten als zuinigheid en aanwezigheid van parkeerplaats. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Bekijk ook het woningaanbod Kommerzijl, Den Ham, Stroobos, Lutjegast en Opende.

woning-te-koop-gerkesklooster

Aanbod appartement kopen in Gerkesklooster

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, hebben een zeer goede bereikbaarheid, bijna altijd gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vergen ook niet al te veel onderhoud. Maar let op: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en lagere woonlasten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 92 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 860 m3 gas en daarbij 1720 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis kopen Gerkesklooster

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: een kleine achtertuin en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 80 m2 en 120 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1260 kuub gas en tevens 2240 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een specifiek hoekhuis in Gerkesklooster is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 97 m2 – 130 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2350 kWh elektriciteit & 1380 m3 gas verstookt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Gerkesklooster

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak en veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 135 m2 – 145 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2800 kWh stroom & 1350 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Er is erg veel ruimte in en om de woning en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 & 204 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3360 elektriciteit (kWh) en 1760 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Gerkesklooster

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het gebruikelijk om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Vbo.nl kan je 24/7 woningen te koop in Gerkesklooster Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Maak dan direct een afspraak voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte zal dan worden samengesteld. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Als laatste is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. Op basis van aankoopwaarde, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen wordt voor jou berekend wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaars en taxateurs in Gerkesklooster

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het aankopen van een woning. Deze specialist weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder tonen wij namen en adressen van taxatie experts en makelaars in Gerkesklooster en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Gerkesklooster helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 en €2.850. In de tabel hieronder bieden we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Gerkesklooster.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Gerkesklooster. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Gerkesklooster

De afgelopen periode (april 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Gerkesklooster en omliggende plekken. Belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is een woning in Gerkesklooster kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Achtkarspelen vinden we circa 12.181 woonhuizen. Hierbij spreken we van 10.699 (63,8%) koopwoningen en 1.482 (36,2%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 142 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €191.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €295.024. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit houdt in dat het aanbod klein is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Gerkesklooster. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Gerkesklooster?

Een woonobject in Achtkarspelen kent een gem. verbruik van 1460 kuub aardgas en 2770 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (860 m3 gas en 1720 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1760 kuub gas p/jaar en 3360 electriciteit (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Gerkesklooster passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor gezinnen wonen in Gerkesklooster?

Deze gemeente is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente verblijven 27.843 personen die we kunnen onderverdelen in 11.757 gezinnen. Het betreft 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 families zonder kinderen en 4.488 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,35 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de NVM Open Huizen Dag of je eigen netwerk. Ook maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en plan je bezichtigingen in. Daarna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een passend bod ontvangen? Dan teken je de koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Gerkesklooster?

In deze regio vind je diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Gerkesklooster bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.achtkarspelen.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9873.

Plaats een reactie