Woning kopen Opende

Ga je een woning kopen in Opende? Het is een gezellige plaats in de provincie Groningen. In de nabije omgeving zijn er diverse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Ook is er vlakbij een bijzondere natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. In de gemeente zijn er 27.494 huizen (71,7% koop, 28% huur, particulier en woningcorporaties). De prijs van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €303.468. Op dit woningplatform bekijk je het nieuwe woningaanbod in Opende, adressen van kantoren als makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Groningen.
 • Je hebt de keuze uit bovenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €220.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €303.468.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals winkels, openbaar vervoer, natuurgebieden, restaurants, kinderopvang.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterkwartier
PlaatsOpende
Postcode9865
Netnummer0594 (+31594)
Inwoners (gemeente)63.329
Aantal huishoudens26.371
Aantal huishoudens met kinderen10.037
Gemiddelde huishoudensgrootte2,36
Aantal woningen27.494
Aantal koopwoningen24.718
Aantal huurwoningen2.776
Gemiddelde woonoppervlakte159 m2
Gemiddelde WOZ€220.000
Gemiddelde verkoopprijs€303.468
Gemiddeld gasverbruik1520 m3
Gemiddeld stroomverbruik2950 kWh

Woningaanbod Opende april 2024

Met onze woningzoeker vind je alle huizen die te koop staan in april 2024. Filter eenvoudig op vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, aantal kamers, woningtype, bouwjaaren extra details als energieneutraal en en de aanwezigheid van een balkon. Je kunt direct contact zoeken met de betreffende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Lutjegast, Stroobos, Kornhorn, Doezum & Sebaldeburen.

woning-te-koop-opende

Appartementen te koop Opende

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, hebben lage stookkosten en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en onderhoudsvriendelijk.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 67 m2 & 101 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 790 m3 gas en +/- 1810 kWh stroomverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Opende

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze hebben vrij lage energiekosten. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: vaak een klein tuintje en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 77 m2 en 121 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1220 kuub gas en 2370 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Opende is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 97 m2 en 118 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2480 kWh elektra & 1350 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Opende

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 122 m2 & 143 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2870 kWh stroom en 1380 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van ontzettend veel woonruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 en 192 m2.
 • Verwachting: er wordt 3590 elektriciteit (kWh) & 1910 gas (m3) ingekocht.

In vijf stappen een woning kopen in Opende

 1. Bereken je max. hypotheek

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het het beste om eerst je maximale hypotheek te weten. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat hij berekend heeft wat je budget is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Pararius, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Opende Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. Aan de hand van aankoopwaarde, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaartegoeden en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat het hypotheekbedrag moet worden en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend teken je de akte van levering bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaars en woningtaxateurs in Opende

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en kopen van een huis. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een huis inschat op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand bieden wij adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Opende en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Opende geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 – €3.000. In de opsomming hierna bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Opende.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Opende. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Opende

In april 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze regio. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Opende en daarbuiten. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Lees ook verder over Nieuwbouw.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost gemiddeld een woning in Opende kopen?

In de hele gemeente Westerkwartier vind je ongeveer 27.494 woonobjecten. Dit zijn 24.718 (71,7%) koophuizen en 2.776 (28%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 159 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €220.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €303.468. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit heeft als gevolg dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Opende. Je moet er heel snel bij zijn en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Opende?

Een huis in Westerkwartier gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1520 kuub gas p/jaar en 2950 kWh elektra. Een studio of appartement verbruikt het minst (790 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1810 kWh stroom. Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1910 m3 per jaar aan gas en 3590 kWh electriciteit). Veel eigenaren van huizen te koop in Opende passen duurzame artikelen zoals dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Opende?

Dit gebied is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente verblijven 63.329 mensen in 26.371 verschillende gezinnen. Dit zijn 7.648 eenpersoonshuishoudens, 8.686 families zonder kinderen en 10.037 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,36 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen stel je een vraagprijs op en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of social media. Daarbij style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële overdrachtsakte. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Opende?

In deze regio zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met woonbestemming. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Opende bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.westerkwartier.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9865.

Plaats een reactie