Woning kopen Stroobos

Jouw volgende woning kopen in Stroobos? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de regio zijn er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Bovendien kan je hier genieten van een prachtig groen natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente staan er 12.181 woningen (63,8% koop, 36,2% huur). De woningprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €295.024. Op dit huizenportaal bieden wij het laatste woningaanbod in Stroobos, adressen van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €191.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €295.024.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals restaurants, natuurgebieden, winkels, sportclubs, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
PlaatsStroobos
Postcode9872
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Stroobos juni 2024

Bijgaand tref je optionele koophuizen die in juni 2024 worden verkocht. Zoom verder in op perceeloppervlakte, woonoppervlakte, ligging, aantal kamers, woningtype, bouwjaaren andere eigenschappen zoals energieneutraal en de aanwezigheid van een kelder. Extra info nodig? Bezoek dan de makelaardij voor een snelle bezichtiging Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Gerkesklooster, Kommerzijl, Lutjegast, Opende en Kornhorn.

woning-te-koop-stroobos

Studio of appartement kopen in Stroobos

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Deze studio’s zijn voordelig, zijn uitstekend bereikbaar, bijna altijd gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Niet vergeten: de ruimte is beperkt, een tuin ontbreekt vaak en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en lagere woonlasten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 98 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 860 m3 gas en gem. 1720 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Stroobos

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: geen garage en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 90 m2 en 125 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1260 kuub gas & 2240 kWh aan stroom.

Hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Stroobos is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en hebben iets hogere stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 114 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2350 kWh stroom + 1380 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Stroobos

De definitie van een twee onder een kap is: 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 127 m2 – 144 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2800 kWh elektriciteit + 1350 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 144 m2 – 191 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3360 elektra (kWh) & 1760 gas (m3) afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Stroobos

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Als hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl, Vbo.nl, Pararius, Huislijn.nl kan je woningen te koop in Stroobos Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor het bezichtigen van het huis. Tijdens een bezichtiging kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden zal afhangen van de WOZ-waarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk goed of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis te bevestigen. D.m.v. het bod, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en directe verbouwkosten calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaars in Stroobos

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze deskundige kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxatie specialist is iemand die objectief de waarde van een huis kan vaststellen aan de hand van verschillende thema’s. Dit taxatierapport is nodig bij het aanvragen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de tabel hieronder tonen wij adressen van taxatie experts en makelaars in Stroobos en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Stroobos helpt je bij het vinden van een goede hypotheek. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.650 en €2.700. In het schema hier tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Stroobos.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Stroobos. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Stroobos

Afgelopen maand (juni 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In de lijst hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Stroobos en daarbuiten. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost een woning in Stroobos kopen?

In de buurt van de gemeente Achtkarspelen vinden we circa 12.181 woonobjecten. Het gaat daarbij om 10.699 (63,8%) koopwoningen en 1.482 (36,2%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 142 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €191.000 en de gem. marktprijs is €295.024. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat je als koper niet veel keuze hebt en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Stroobos. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Stroobos?

Een woonobject in Achtkarspelen gebruikt gemiddeld 1460 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2770 kWh electriciteit. Een flat of appartement is relatief zuinig (860 kuub gas p/jaar en 1720 kWh elektra. Een vrijstaand huis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1760 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3360 kWh elektra). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Stroobos passen duurzame artikelen zoals zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, zonnepanelen, dakisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type huishoudens wonen in Stroobos?

Deze buurt heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente zijn 27.843 mensen in 11.757 gezinnen. Dat betreffen 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 huishoudens zonder kinderen en 4.488 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,35 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen denk je na over de vraagprijs en maak je een verkoopplan. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en plan je bezichtigingen in. Vervolgens kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Stroobos?

In deze provincie kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Stroobos laten ontwerpen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.achtkarspelen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 9871, 9872.

Plaats een reactie