Woning kopen Darp

Jouw aanstaande woning kopen in Darp? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. In de omgeving heb je veel dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Verder vind je hier een groen park en natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 8.553 woningen (74,3% koopwoning, 25,6% huurhuizen). De gemiddelde verkoopprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €386.678. Op Woningassistent.nl bekijk je het laatste woningaanbod in Darp, gegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. starterswoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €278.000, de gemiddelde prijs van een woning is €386.678.
 • In de regio zijn veel opties zoals natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, openbaar vervoer, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsDarp
Postcode7973
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Darp april 2024

Bijgaand tref je het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, perceeloppervlakte, bouwjaar, ligging, vraagprijs, aantal kamersen meer onderwerpen zoals energielabel of parkeeropties. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Havelterberg, Uffelte, Havelte, De Schiphorst en Ansen.

woning-te-koop-darp

Studio of appartement kopen in Darp

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn centraal gelegen, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en de VvE doet het onderhoud. Vergeet niet: het woonoppervlak is niet al te groot, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en geen tuinonderhoud.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 & 97 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 890 m3 gas & 2060 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Darp

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. De minpunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 88 m2 en 125 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1110 kuub gas en +/- 2090 kWh stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een echt hoekhuis in Darp is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, meer lichtinval en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan tussenwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 96 m2 & 122 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2240 kWh elektra en 1300 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Darp

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 124 m2 – 149 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2880 kWh elektriciteit & 1370 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt een groot gevoel van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 143 m2 & 194 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3670 stroom (kWh) + 1970 gas (m3)afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Darp

 1. Wat kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Op het moment dat je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Op de website van Funda, maar ook Huispedia, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Darp Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Op het moment dat je een bezichtiging doet kun je zelf de woning opnemen.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar loopt mee als je de woning gaat bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. Gebaseerd op aankoopwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek geschikt is. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Darp

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een geschikte woning. Deze huis-expert weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet aan de hand van verschillende thema’s. Het taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Darp en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Darp geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 & €2.800. In de tabel hieronder verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Darp.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Darp. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Darp

Recent (april 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Darp en direct omgeving. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Energielabel.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Darp kopen?

In de buurt van de gemeente Westerveld vinden we circa 8.553 woonobjecten. Het gaat daarbij om 7.744 (74,3%) koophuizen en 809 (25,6%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 190 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €278.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €386.678. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat het aanbod klein is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Darp. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Darp?

Een huishouden in Westerveld verbruikt qua energie gem. zo’n 1600 m3 aan gas en 3080 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (890 m3 per jaar aan gas en 2060 stroom (kWh). Een vrijstaand huis is een grootverbruiker qua energie (1970 m3 per jaar aan gas en 3670 kWh stroom). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Darp passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, warmtepomp, vloerisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Darp?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente wonen 19.460 personen die we kunnen onderverdelen in 8.728 verschillende gezinnen. Het gaat om 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 families zonder kinderen en 2.570 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,17 personen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Nu zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. In de volgende stap starten biedingen en onderhandelingen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je afspraken vast in de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Darp?

In deze streek zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Darp bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 7973.

Plaats een reactie