Woning kopen Havelterberg

Alles weten over woning kopen in Havelterberg? Het is een geweldige plek in de provincie Drenthe. In de omgeving bestaan er allerhande faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. In aanvulling daarop vind je hier een groot natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente herbergt in totaal 8.553 woningen (74,3% koopwoning, 25,6% huurhuis). De prijs van een huis stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €386.678. Op dit huizenplatform vind je het recente woningaanbod in Havelterberg, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Verder lees je meer informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Het aanbod is divers met zowel tussenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €278.000, de gemiddelde verkoopprijs is €386.678.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals winkels, openbaar vervoer, kinderopvang, restaurants, sportclubs.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsHavelterberg
Postcode7974
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Havelterberg april 2024

Met onze woningzoeker blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van april 2024. Filter eenvoudig op perceeloppervlakte, woningtype, aantal kamers, vraagprijs, ligging, bouwjaaren additionele aspecten als isolatie en en de aanwezigheid van een tuin. Extra info nodig? Bezoek dan de makelaardij voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook huizen te koop in Uffelte, Diever, Darp, Havelte & De Schiphorst.

woning-te-koop-havelterberg

Appartement kopen in Havelterberg

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, ze zijn energiezuinig en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en zeer betaalbaar.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 102 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 890 m3 gas + 2060 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Havelterberg

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een typische starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 78 m2 – 123 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1110 kuub gas en tevens 2090 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

De betekenis van een hoekhuis in Havelterberg is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 & 126 m2.
 • Schatting: er wordt 2240 kWh elektra & 1300 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Havelterberg

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Negatieve aspecten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 122 m2 en 149 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2880 kWh elektra + 1370 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je bent lekker op jezelf: je hebt praktisch geen last van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 146 m2 – 205 m2.
 • Verwachting: er wordt 3670 elektriciteit (kWh) & 1970 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Havelterberg

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via websites als Funda, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl kan je razendsnel woningen te koop in Havelterberg Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan ga je de koopakte tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering van jouw volgende huis af te handelen. Op basis van de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en een bouwdepot voor verbouwing stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaars in Havelterberg

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze specialist weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van een aantal factoren. Zo’n taxatierapport is benodigd voor het aankopen van een huis, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel tonen wij adressen van taxateurs en makelaars in Havelterberg en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Havelterberg geeft je natuurlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 en €2.700. In het schema hier vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Havelterberg.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Havelterberg. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Havelterberg

Deze maand (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze buurt. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Havelterberg en in de buurt. Belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer info over Bouwkundige keuring.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Havelterberg kopen?

In deze gemeente Westerveld bestaan er circa 8.553 huizen. Je vindt hier circa 7.744 (74,3%) koopwoningen en 809 (25,6%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. gebruiksoppervlakte van 190 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €278.000 en de gem. verkoopprijs is €386.678. De woningmarkt is krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Havelterberg. De doorlooptijd van een woning is kort en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Havelterberg?

Een woonhuis in Westerveld verbruikt gemiddeld 1600 m3 per jaar aan gas en 3080 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (890 m3 per jaar aan gas en 2060 kWh electriciteit. Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1970 m3 gas en 3670 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Havelterberg passen duurzame oplossingen als spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Havelterberg?

Deze buurt wordt omschreven als erg In deze gemeente zijn 19.460 personen in 8.728 verschillende huishoudens. Er wonen 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 families zonder kinderen en 2.570 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,17 personen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Aan het begin bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Hierna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Vervolgens begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Havelterberg?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Havelterberg plaatsen. Informeer bij de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 7974.

Plaats een reactie