Woning kopen Havelte

Alles weten over woning kopen in Havelte? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Drenthe. In de nabije buurt zijn er meerdere faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Bovendien geniet je hier ook van een groot natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 8.553 huizen (74,3% koophuis, 25,6% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €386.678. Op dit huizenplatform bekijk je het actuele woningaanbod in Havelte, adressen van NVM-makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Bovendien vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Drenthe.
 • Je vind hier zowel starterswoningen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €278.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €386.678.
 • Je hebt hier toegang tot diverse opties zoals natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, sportclubs, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsHavelte
Postcode7971
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Havelte juli 2024

Hieronder ontdek je alle huizen die deze maand (juli 2024) te koop staan. Je kunt eenvoudig zoeken op vraagprijs, aantal kamers, woningtype, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, liggingen additionele aspecten als energieprestaties en aanwezigheid van parkeerplaats. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Darp, Havelterberg, De Schiphorst, Ansen en Dwingeloo.

woning-te-koop-havelte

Studio of appartement kopen in Havelte

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn centraal gelegen, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Niet vergeten: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en onderhoudsvriendelijk.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 64 m2 & 99 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 890 m3 gas en +/- 2060 kWh stroom.

Rijtjeshuis Havelte

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 & 121 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1110 kuub gas en daarbij 2090 kWh stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Havelte is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 en 120 m2.
 • Schatting: er wordt 2240 kWh elektriciteit & 1300 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Havelte

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 128 m2 en 144 m2.
 • Verwachting: er wordt 2880 kWh stroom + 1370 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Het mooiste is: enorm veel (woon)ruimte en je hebt het meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 en 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3670 stroom (kWh) & 1970 gas (m3) verbruikt

Uitleg: een woning kopen in Havelte

 1. Mijn maximale hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Eens het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Jaap.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je 24/7 woningen te koop in Havelte Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod bepaal je op basis van de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  De volgende stap is om de financiering van de woning af te handelen. A.d.h.v. woningwaarde, kosten koper (k.k.), spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen wordt voor jou berekend wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Havelte

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een passend koophuis. Deze makelaar onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt je bij het verkoopproces. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de waarde van een woning bepaalt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is benodigd voor het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder bekijk je gegevens van taxatie experts en makelaars in Havelte en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een professionele hypotheekadviseur in Havelte geeft advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur loopt jouw financiële situatie door en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.400 en €2.650. In de lijst hierna bieden we namen en adressen van financieel adviseurs in Havelte.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Havelte. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Havelte

De afgelopen periode (juli 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Havelte en in de buurt. Disclaimer: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over WOZ waarde.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Havelte kopen?

In en rondom de gemeente Westerveld vind je ongeveer 8.553 woonhuizen. Je vindt hier circa 7.744 (74,3%) koophuizen en 809 (25,6%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 190 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €278.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €386.678. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit zorgt ervoor dat er niet veel aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Havelte. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Havelte?

Een woonobject in Westerveld gebruikt gemiddeld 1600 kuub gas en 3080 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (890 m3 gas en 2060 kWh elektra. Een vrijstaand huis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1970 kuub gas p/jaar en 3670 stroom (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Havelte passen duurzame oplossingen als spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Havelte?

Deze omgeving kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente leven 19.460 personen die we kunnen onderverdelen in 8.728 huishoudens. Dat betreffen 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 huishoudens zonder kinderen en 2.570 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,17 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. Daarbij maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Hierna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Havelte?

In en rondom deze gemeente zijn er meestal wel bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Havelte plaatsen. Informeer bij de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 7970, 7971.

Plaats een reactie