Woning kopen Ruinen

Jouw ideale woning kopen in Ruinen? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Drenthe. In de omgeving vind je verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels en scholen. Ook vind je hier een groot natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente biedt 8.553 woningen (74,3% koop, 25,6% huurhuis). De huizenprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €386.678. Op dit huizenportaal check je het huidige woningaanbod in Ruinen, gegevens van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Het aanbod is heel divers met rijwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €278.000, de gemiddelde transactieprijs is €386.678.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals winkels, natuurgebieden, restaurants, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsRuinen
Postcode7963
Netnummer0522 (+31522)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Ruinen juli 2024

In deze lijst blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van juli 2024. Zoek specifiek o.b.v. bouwjaar, woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamers, ligging, vraagprijsen meer onderwerpen zoals duurzaamheid of en de aanwezigheid van een tuin. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Via deze website bekijk je ook huizen te koop in Dwingeloo, Ansen, Ruinerwold, Koekange of Veeningen.

woning-te-koop-ruinen

Appartementen te koop Ruinen

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, vaak gelegen op een centrale plek, meestal gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en je hebt weinig onderhoud. Vergeet niet: je hebt minder ruimte, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een fijne ligging en zeer betaalbaar.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 90 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 890 m3 gas en tevens 2060 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Ruinen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus aan beide kanten vast. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: vaak een klein tuintje en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 89 m2 en 118 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1110 kuub gas en daarbij 2090 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een echt hoekhuis in Ruinen is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 en 116 m2.
 • Schatting: er wordt 2240 kWh stroom en 1300 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Ruinen

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 134 m2 en 140 m2.
 • Verwachting: er wordt 2880 kWh elektriciteit + 1370 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 155 m2 & 193 m2.
 • Verwachting: er wordt 3670 stroom (kWh) en 1970 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Ruinen

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het het beste om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer hij berekend heeft wat je maximaal kunt lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Ruinen Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Het is vaak niet onverstandig een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst passeert bij de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen wordt voor jou berekend wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Ruinen

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze persoon onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de marktwaarde van een object berekend aan de hand van verschillende thema’s. Een dergelijk taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de bijgaande tabel vind je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Ruinen en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Ruinen geeft je persoonlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.900 – €3.250. In de lijst hierna bieden we bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Ruinen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ruinen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Ruinen

Afgelopen maand (juli 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in de regio. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Ruinen en omgeving. Erg belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Hypotheekrente.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost nu een woning in Ruinen kopen?

In de hele gemeente Westerveld vinden we circa 8.553 woningen. Je vindt hier circa 7.744 (74,3%) koopwoningen en 809 (25,6%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 190 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €278.000 en de gem. verkoopprijs is €386.678. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit betekent dat dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ruinen. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Ruinen?

Een woonhuis in Westerveld heeft een verbruik van gemiddeld 1600 m3 per jaar aan gas en 3080 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (890 kuub aardgas en 2060 kWh stroom. Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1970 m3 gas en 3670 kWh elektra). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Ruinen passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, dubbel glas, vloerisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor huishoudens wonen in Ruinen?

Deze woonplaats kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente wonen 19.460 inwoners in 8.728 huishoudens. Dit zijn 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 gezinnen zonder kinderen en 2.570 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,17 personen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats denk je na over de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of je eigen netwerk. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en leg je bezichtigen vast in de agenda. Vervolgens komen de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Ruinen?

In de omgeving vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Ruinen realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 7963.

Plaats een reactie