Woning kopen Ruinerwold

Snel een woning kopen in Ruinerwold? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Drenthe. In de nabije omgeving zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een schitterende natuur voor wandelingen en fietstochten. Er zijn in deze gemeente in totaal 10.460 huizen (73,9% koophuis, 25,9% huurwoning). De prijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €390.775. Op deze informatieve website bekijk je het huidige woningaanbod in Ruinerwold, contactgegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop tonen wij extra informatie over huizentypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Je vind hier zowel kleine appartementen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €279.000, de doorsnee verkoopprijs is €390.775.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals openbaar vervoer, restaurants, sportclubs, winkels, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteDe Wolden
PlaatsRuinerwold
Postcode7961
Netnummer0522 (+31522)
Inwoners (gemeente)24.330
Aantal huishoudens10.201
Aantal huishoudens met kinderen3.588
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen10.460
Aantal koopwoningen8.994
Aantal huurwoningen1.466
Gemiddelde woonoppervlakte168 m2
Gemiddelde WOZ€279.000
Gemiddelde verkoopprijs€390.775
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3140 kWh

Woningaanbod Ruinerwold juli 2024

Met onze woningzoeker blader je door de beschikbare koopwoningen in juli 2024. Selecteer op woonoppervlakte, vraagprijs, ligging, aantal kamers, perceeloppervlakte, bouwjaaren andere eigenschappen zoals duurzaamheid en rolstoelvriendelijk. Neem contact op met het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Ruinen, Dwingeloo, Koekange, Veeningen & de Wijk.

woning-te-koop-ruinerwold

Studio of appartement kopen in Ruinerwold

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Studio’s zijn betaalbaar, hebben een zeer goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Belangrijke nadelen: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Gunstige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 92 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 1110 m3 gas + 2290 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Ruinerwold

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Een typische starterswoning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 75 m2 – 122 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1180 kuub gas en gem. 2240 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Ruinerwold is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 en 119 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2300 kWh elektra en 1260 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Ruinerwold

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 120 m2 en 152 m2.
 • Verwachting: er wordt 2950 kWh elektriciteit + 1400 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Het mooiste is: veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 154 m2 & 202 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3800 elektriciteit (kWh) + 1970 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Ruinerwold

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het gebruikelijk om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra het duidelijk is wat jouw bestedingsruimte is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Pararius kan je vrijwel alle woningen te koop in Ruinerwold Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de WOZ-waarde en de bestedingsruimte qua lening. Jij kunt ook informeren om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze expert gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Check altijd of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. Je koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. A.d.h.v. de overeengekomen prijs, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen geld en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Ruinerwold

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het aankopen van een woning. Deze specialist zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een actueel taxatierapport is nodig bij het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de tabel hieronder bekijk je adressen van kantoren zoals taxatie specialisten en makelaars in Ruinerwold en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Ruinerwold helpt je bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.750 & €2.800. In het schema hier check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Ruinerwold.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ruinerwold. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Ruinerwold

In juli 2024 zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Ruinerwold en omliggende plekken. Erg belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Op deze website lees je ook meer over Hypotheekrenteaftrek.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Hoe duur is een woning in Ruinerwold kopen?

In en rondom de gemeente De Wolden vinden we circa 10.460 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 8.994 (73,9%) koophuizen en 1.466 (25,9%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 168 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €279.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €390.775. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit zorgt ervoor dat er niet veel aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Ruinerwold. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Ruinerwold?

Een woonobject in De Wolden verbruikt gemiddeld 1600 m3 per jaar aan gas en 3140 kWh electriciteit. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (1110 kuub gas en 2290 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1970 m3 gas voor verwarming en warm water en 3800 kWh electriciteit). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Ruinerwold passen duurzame producten zoals zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Ruinerwold?

Dit gebied wordt omschreven als erg In deze gemeente verblijven 24.330 inwoners in 10.201 huishoudens. Dit zijn 2.861 eenpersoonshuishoudens, 3.752 gezinnen zonder kinderen en 3.588 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,35 mensen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Hiervoor zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna starten biedingen en onderhandelingen. een mooi bod ontvangen? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Ruinerwold?

In deze streek vind je diverse bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Ruinerwold laten ontwerpen. Informeer bij de gemeente (www.dewolden.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 7960, 7961, 7963.

Plaats een reactie