Woning kopen Wapse

Wil je een woning kopen in Wapse? Het is een heerlijke plek in de provincie Drenthe. Op korte afstand vind je voldoende dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Bovendien vind je hier een park en natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In de gemeente zijn er 8.553 woningen (74,3% koophuis, 25,6% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €386.678. Op dit woningportaal check je het laatste woningaanbod in Wapse, namen en adressen van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Daarnaast lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Drenthe.
 • Het aanbod is divers met zowel tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €278.000, de gemiddelde woningprijs is €386.678.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals restaurants, openbaar vervoer, scholen, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteWesterveld
PlaatsWapse
Postcode7983
Netnummer0521 (+31521)
Inwoners (gemeente)19.460
Aantal huishoudens8.728
Aantal huishoudens met kinderen2.570
Gemiddelde huishoudensgrootte2,17
Aantal woningen8.553
Aantal koopwoningen7.744
Aantal huurwoningen809
Gemiddelde woonoppervlakte190 m2
Gemiddelde WOZ€278.000
Gemiddelde verkoopprijs€386.678
Gemiddeld gasverbruik1600 m3
Gemiddeld stroomverbruik3080 kWh

Woningaanbod Wapse april 2024

Met onze woningzoeker bieden we het actuele woningaanbod van april 2024. Maak een selectie aan de hand van aantal kamers, bouwjaar, ligging, woningtype, perceeloppervlakte, vraagprijsen andere eigenschappen zoals energieneutraal & aanwezigheid van parkeerplaats. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het woningaanbod Dieverbrug, Geeuwenbrug, Diever, Uffelte en Havelterberg.

woning-te-koop-wapse

Een appartement kopen in Wapse

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, zijn doorgaans gelijkvloers hebben lage stookkosten en het onderhoud is zeer beperkt. Minpunten zijn: de ruimte is beperkt, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alles gelijkvloers en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 – 92 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 890 m3 gas en gem. 2060 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Wapse

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 84 m2 & 123 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1110 kuub gas & 2090 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een net hoekhuis in Wapse is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, minder last van schaduw en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 85 m2 – 121 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2240 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas verstookt.

2-onder-1-kap woningen Wapse

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten waar je op moet letten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 126 m2 en 143 m2.
 • Verwachting: er wordt 2880 kWh elektra + 1370 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je hebt het meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 & 198 m2.
 • Verwachting: er wordt 3670 stroom (kWh) + 1970 gas (m3) verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Wapse

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Op het moment dat je weet wat je maximaal kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via websites als Funda, Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Wapse Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze huis-expert gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Kijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de koop af te ronden. Gebaseerd op het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, in te brengen spaargeld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Wapse

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze huis-expert heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en helpt je bij het verkoopproces. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een object berekend op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder tonen wij adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Wapse en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Wapse helpt je van A tot Z bij het vinden van een goede hypotheek. De adviseur loopt jouw financiële situatie door en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.300 – €2.500. In de tabel hieronder tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Wapse.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wapse. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Wapse

Deze maand (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Wapse en direct omgeving. Belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Kosten koper.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is een woning in Wapse kopen?

In de buurt van de gemeente Westerveld vind je ongeveer 8.553 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 7.744 (74,3%) koopwoningen en 809 (25,6%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 190 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €278.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €386.678. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat maakt dan er niet veel aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wapse. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Wapse?

Een huis in Westerveld gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1600 kuub gas en 3080 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (890 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2060 kWh elektra. Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1970 kuub gas en 3670 stroom (kWh)). Steeds meer huiseigenaren van huizen te koop in Wapse passen duurzame producten zoals zonneboiler, spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, vloerisolatie, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Wapse?

Dit gebied kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente verblijven 19.460 personen die we kunnen onderverdelen in 8.728 gezinnen. Dat betreffen 2.832 eenpersoonshuishoudens, 3.326 gezinnen zonder kinderen en 2.570 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,17 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen stel je een vraagprijs op en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Nu moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Daarna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een koper gevonden? Dan regel je enkel nog het (voorlopige) koopcontract en de notariële leveringsakte. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Wapse?

In deze regio zijn er meestal wel bouwkavels die al een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Wapse laten uittekenen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 7983.

Plaats een reactie