Woning kopen Ter Apelkanaal

Alles weten over woning kopen in Ter Apelkanaal? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Groningen. In en rondom deze plek vind je allerhande faciliteiten zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Daarnaast kan je hier genieten van een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. Er zijn in deze gemeente in totaal 11.937 huizen (67,1% koophuis, 30,1% huur, vrije sector en sociaal). De huizenprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €288.183. Op Woningassistent.nl bieden wij het laatste woningaanbod in Ter Apelkanaal, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Bovendien vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Groningen.
 • Er is een mix van bovenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €183.000, de gemiddelde huizenprijs is €288.183.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals kinderopvang, natuurgebieden, sportclubs, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteWesterwolde
PlaatsTer Apelkanaal
Postcode9563
Netnummer0599 (+31599)
Inwoners (gemeente)25.733
Aantal huishoudens11.205
Aantal huishoudens met kinderen3.356
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen11.937
Aantal koopwoningen10.173
Aantal huurwoningen1.764
Gemiddelde woonoppervlakte167 m2
Gemiddelde WOZ€183.000
Gemiddelde verkoopprijs€288.183
Gemiddeld gasverbruik1680 m3
Gemiddeld stroomverbruik3100 kWh

Woningaanbod Ter Apelkanaal maart 2024

Hieronder ontdek je alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Kies op basis van ligging, woningtype, vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaar, aantal kamersen andere woningeigenschappen als energieneutraal en parkeeropties. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Zandberg, Veelerveen, Ter Apel, Sellingen of Bourtange.

woning-te-koop-ter-apelkanaal

Appartementen te koop Ter Apelkanaal

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, ze zijn vaak gunstig gelegen, meestal gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: de ruimte is beperkt, er is geen eigen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en zeer betaalbaar.
 • Woonoppervlak tussen de 65 m2 – 100 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 1020 m3 gas en +/- 2080 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Ter Apelkanaal

Een tussenwoning is een woningtype die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte rondom de woning en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 105 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1360 kuub gas en daarbij 2420 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Ter Apelkanaal is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 86 m2 – 126 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2560 kWh elektra & 1530 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Ter Apelkanaal

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 134 m2 & 153 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2810 kWh elektriciteit & 1480 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Belangrijkste voordelen: een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 – 200 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3580 elektra (kWh) en 1950 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Ter Apelkanaal

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Vanaf het moment dat het duidelijk is wat je kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Jaap.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Ter Apelkanaal Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod zal afhangen van de waarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze professional gaat samen met jou het huis bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Check altijd of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop in orde te maken. Door middel van de overeengekomen prijs, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en directe verbouwkosten ontvang je een advies over wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. Vervolgens ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaars in Ter Apelkanaal

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van een woning bepaalt op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Zo’n taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, een offerte voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bekijk je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Ter Apelkanaal en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een goede hypotheekadviseur in Ter Apelkanaal geeft je persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw financiële man kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.800 – €2.500. In onderstaande lijst vind je adressen van financieel adviseurs in Ter Apelkanaal.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Ter Apelkanaal. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Ter Apelkanaal

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze streek. In het overzicht hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Ter Apelkanaal en daarbuiten. Let op: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Bekijk ook meer informatie over Makelaarskosten.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen en antwoorden over koopwoningen

Wat kost gemiddeld een woning in Ter Apelkanaal kopen?

In de gemeente Westerwolde zijn er ruim 11.937 woonobjecten. Het gaat daarbij om 10.173 (67,1%) koophuizen en 1.764 (30,1%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 167 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €183.000 en de gem. marktprijs is €288.183. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat maakt dan het aanbod klein is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Ter Apelkanaal. Je moet er heel snel bij zijn en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het energieverbruik van woningen in Ter Apelkanaal?

Een huis in Westerwolde gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1680 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3100 kWh elektra. Een appartement is het meest zuinig (1020 kuub gas p/jaar en 2080 elektra (kWh). Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1950 kuub gas p/jaar en 3580 electriciteit (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Ter Apelkanaal passen duurzame verwarmingsbronnen als vloerisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Ter Apelkanaal?

Deze woonplaats is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente zijn 25.733 personen die we kunnen onderverdelen in 11.205 verschillende gezinnen. Wat meer specifiek: 3.648 eenpersoonshuishoudens, 4.201 huishoudens zonder kinderen en 3.356 gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,15 mensen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin bepaal je de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en plan je bezichtigingen in. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Ter Apelkanaal?

In en rondom deze gemeente zijn er verschillende bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Ter Apelkanaal bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.westerwolde.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9563.

Plaats een reactie