Woning kopen Boijl

Een woning kopen in Boijl? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In de nabije buurt heb je toegang tot diverse dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Daarbij geniet je hier ook van een park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In totaal zijn er in deze gemeente 11.757 woningen (64,6% koophuis, 35,2% huurhuis). De gemiddelde verkoopprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €318.872. Op deze website vind je het huidige woningaanbod in Boijl, adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met rijwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €211.000, de basis verkoopprijs is €318.872.
 • In de regio vind je volop mogelijkheden zoals openbaar vervoer, winkels, natuurgebieden, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteWeststellingwerf
PlaatsBoijl
Postcode8392
Netnummer0561 (+31561)
Inwoners (gemeente)25.914
Aantal huishoudens11.356
Aantal huishoudens met kinderen3.782
Gemiddelde huishoudensgrootte2,24
Aantal woningen11.757
Aantal koopwoningen10.409
Aantal huurwoningen1.348
Gemiddelde woonoppervlakte145 m2
Gemiddelde WOZ€211.000
Gemiddelde verkoopprijs€318.872
Gemiddeld gasverbruik1430 m3
Gemiddeld stroomverbruik2900 kWh

Woningaanbod Boijl april 2024

Hieronder ontdek je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Kies op basis van woningtype, woonoppervlakte, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaar, liggingen andere woningeigenschappen als energieneutraal & aanwezigheid van een bad. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Vinkega, De Hoeve, Noordwolde, Zandhuizen of Oosterstreek.

woning-te-koop-boijl

Een appartement kopen in Boijl

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, in de regel gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Wat wel geldt: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Uitstekend bereikbaar en een gunstige aanschafprijs.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 – 94 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 850 m3 gas en gem. 1760 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis Boijl

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: een kleine achtertuin en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 82 m2 & 112 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1140 kuub gas en doorgaans 2360 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Boijl is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt wat minder inkijk, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een rijtjeswoning en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 94 m2 – 122 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2420 kWh elektra + 1240 m3 gas afgenomen.

2-onder-1-kap woningen Boijl

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 133 m2 en 153 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2680 kWh elektriciteit & 1290 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 – 204 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3620 elektra (kWh) + 1810 gas (m3) verbruikt

5-stappenplan: een woning kopen in Boijl

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je weet wat jouw max. hypotheek is kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Boijl Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Maximale bod berekenen

  Je bieding komt tot stand door de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze makelaar kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. A.d.h.v. koopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en toekomstige verbouwingen wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaars in Boijl

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en kopen van een huis. Deze professional onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft door te kijken naar diverse aspecten. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder tonen wij namen en adressen van taxatie experts en makelaars in Boijl en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Boijl geeft advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.200 – €2.600. In de tabel hieronder check je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Boijl.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Boijl. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Boijl

De afgelopen tijd (april 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Boijl en net daarbuiten. Belangrijk detail: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Inboedelverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is een woning in Boijl kopen?

In de gemeente Weststellingwerf vind je ongeveer 11.757 woonhuizen. Dit zijn 10.409 (64,6%) koopwoningen en 1.348 (35,2%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 145 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €211.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €318.872. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit betekent dat er maar beperkt aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Boijl. Woningen staan kort te koop en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Boijl?

Een huis in Weststellingwerf gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1430 kuub aardgas en 2900 kWh electriciteit. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (850 m3 aan gas en 1760 kWh stroom. Een vrijstaand huis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1810 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3620 kWh stroom). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Boijl passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type huishoudens wonen in Boijl?

Dit buurtschap heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 25.914 personen in 11.356 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.638 eenpersoonshuishoudens, 3.936 families zonder kinderen en 3.782 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,24 bewoners.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Ook zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. Nu kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in het voorlopige koopcontract en de overdrachtsakte bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Boijl?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels met woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Boijl zetten. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.weststellingwerf.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 8392.

Plaats een reactie